НЕК поиска тройно увеличение на цената за "обществена доставка на ток"

29907
НЕК поиска тройно увеличение на цената за "обществена доставка на ток"
Снимка: БГНЕС

Ще има ли шоково поскъпване на електричеството в България? Подобни предпоставки са налице и стават все повече, след като и НЕК пусна обявление, че желае трикратно поскъпване на "обществената доставка".

Според обявление, публикувано в сайта на НЕК, от държавната компания желаят цената на услугата да стане 3,31 лева за мегаватчас. За киловатчас това е 0,00331 лева.

Стойнев мисли, че цената на тока няма да мръдне през тази година

Тази година според мен няма да има никаква промяна на цената на електроенергията нито нагоре, нито надолу, заяви енергийният министър...

В момента цената на тази услуга е 1,32 лева за мегаватчас.

НЕК напомня и как се формира цената на тока за крайния потребител - цената на електрическата енергия, по която дружеството, в качеството му на обществен доставчик, продава на крайните снабдители и електроразпределителните дружества, е функция от количествата разполагаемост за производство на електрическа енергия от производителите за регулирания пазар /т.нар. квоти/ и техните регулирани цени, определяни от ДКЕВР.

Досега от електроразпределителните дружества само EVN е декларирало твърда позиция - 9% увеличение на цената на тока. Като основна причина от ЕРП-то посочиха, че ДКЕВР вече намали размера на технологичните загуби на дружествата т.е. те отчисляват все по-малко разходи като технологична загуба и не могат да инвестират в електропреносна мрежа. Сега кражбата на ток не се счита за технологична загуба и това тежи, казват от EVN.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика