Не можем да действаме вместо гръцката държава, каза Митов за блокадите

2999
Не можем да действаме вместо гръцката държава, каза Митов за блокадите
Снимка: БГНЕС

Още в петък (29 януари) посланикът ни в Атина се е срещнал с гръцкия министър на обществения ред, за да се търсят алтернативни маршрути при бъдещи блокади. Това посочи външният ни министър Даниел Митов. Той припомни, че и Бойко Борисов е говорил с Алексис Ципрас за транзитни коридори.

Всички пунктове, с всички съседни държави са блокирани – не са само българските превозвачи страдащи, поясни Митов. Той даде пример – между Франция и Белгия също често стават блокади, там не се използва сила за разпръсването им. Нарушава се правото на свободно придвижване, уведомили сме Брюксел. Правим всичко възможно, но не можем да действаме вместо гръцката държава. Този път не е само гръцки (бел. ред. - коридор номер 4), той е строен с европейски пари, поясни Митов пред Нова телевизия. Външният министър не пожела да обсъжда „радикални варианти”, като ответна блокада на гръцки автомобили.

БЧК ще осигури храна и вода за блокираните на границата шофьори

Екипи на Българския червен кръст ще осигурят вода и храна на блокираните на границата шофьори. Това заяви председателят на организацият...

Въпрос на организация от гръцката държава е да се реши проблемът. Атина добре знае какви са проблемите. Това е натиск да се променят определени закони – в случая два. Става въпрос за социални плащания и осигуровки, каза Митов.

Защо след като още на 29 януари е било ясно, че ще има блокади, българските власти не ни уведомиха, попита Красимир Лалов от Съюза на превозвачите ни. Ние си знаехме, уточни той, като попита защо 10 години не се намира решение. Аз не знам какъв протест е това ядене и пиене - свършиха им почивките, изнесоха мандарините и сега празнуват, разбирам ги - да си направим един общ годишен събор с гърците за десетина дни. Какво ще стане, ако за Великден ние пък затворим границата и всички агнета останат в Сандански, възмутен попита Лалов.

На конкретен въпрос какво да направи държавата, Лалов заяви, че "трябва да се стопират отношенията". Трябва да има превантивна дейност на МВнР. Да съдим Гърция в Страсбург, щом трябва - нещо трябва да се направи, каза Лалов.

Днес сутринта при Кулата ситуацията е малко по-спокойна – опашката от камиони е дълга 5 километра, след като вчера (2 февруари) беше над 15 километра. Засега се пропускат леки коли, но по обяд се очаква блокадата да е пълна. Шофьор заяви пред Нова телевизия, че вчера се е стигало до бой, идвала дори линейка.

Борисов е поискал от Ципрас осигуряване на коридор за транзитни превози

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас по повод проблемите по българо-гръцката граница,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com