Намесиха и Прокопиев в "опорни точки" за ЕРП-тата

34653
Намесиха и Прокопиев в "опорни точки" за ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

Словосъчетанието „опорни точки” се превърна в основа на нова „война” в медийните среди. Според агенция БЛИЦ, която публикува имейл за доказателство, собственикът на Икономедиа Иво Прокопиев защитава електроразпределителните дружества. От новинарската агенция, която понякога е свързвана с кръга медии около Делян Пеевски, публикуват мейл на Прокопиев до редакторите в медийната му група, в който бизнесменът говори за ЕРП-тата.

Според мейла Прокопиев твърди, че при скандала с ЕРП-тата се цели създаване на популистка вълна. Във въпросното съобщение бизнесменът казва, че има информация, че утре (15 май) може да бъде отнети лицензите на електроразпределителните дружества. Целта била да се „освободят” паричните потоци, преминаващи през тях и да се пренасочат към Корпоративна търговска банка (КТБ).

ДКЕВР тепърва ще мисли дали да отнема лицензите на ЕРП-тата

До 15-20 дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приключат с изготвянето на актовете за установяване на ад...

Припомняме, че преди над една година справка на служебното правителство показа, че точно в КТБ се държат най-много средства на държавните предприятия в сектор енергетика. Впоследствие беше приета наредба за горна граница на парите, които могат да стоят в една банка, а сега властта твърди, че вече концентрацията на средства е под изискваното ниво.

В мейла, който бил на Прокопиев според БЛИЦ, се казва, че строителството и ремонтите на ЕРП ще се насочат към строителните фирми на Пеевски и Василев -Водстрой и Техноекспортстрой, а застраховките на активите на електроразпределителните дружества ще отидат в застрахователите от „Виктория”, които са в групата на КТБ.

Прокопиев предполага и че заради ЕРП-тата може да бъде поискана оставката на Станишев като председател на ПЕС – затова иска материали в Икономедиа, които да разкрият сценария, се казва в предполагаемия му мейл. Самият Станишев коментира пред БГНЕС, че това е типичен пример как се води кампания срещу него и правителството. Ето и изявлението му:

"Излезе информация в агенциите за опорните точки от Иво Прокопиев, която е много любопитна и много показателна, за това как се правят много от нещата в задкулисието в България. Всички преживяхме последните месеци много протести, които уж бяха против задкулисието. Това, което днес прочетох, говори че тези, които са истинското задкулисие, много ефективно работят и използват медиен потенциал, за да вкарат своите икономически интереси. Опорните точки са оправени от Прокопиев към медиите му, разработвайки сценарии да се дискредитира политиката на правителството, както и България в областта на енергийната политика в отношенията с ЕРП-тата. Като прочетох това си припомних кой беше посредникът по продажбата на остатъчния дял от ЕРП-тата 30% на новите собственици – същият този човек и неговите икономически структури. Сега, именно, за да защити тези свои конкретни интереси, е готов да атакува България, да замеси ЕК, да намерят тук говорители, да се разработи сценарий за манипулация на общественото мнение, само и само да не се позволи правителството да въвежда ред и законност в този сектор и да изисква от ЕРП-тата това, което е нормално в цяла Европа, с правилата и законите на страната. Това е много показателно срещу какво се бори правителството, защото България има много проблеми и всички ги преживяваме."

ЕРП-тата са направили хиляди нарушения, обяви ДКЕВР

Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества - "ЧЕЗ Разпределение", ЕВН (EVN) и "Енерго-Про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика