Най-търсената професия у нас - охранител

40063
Най-търсената професия у нас - охранител
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-търсената професия у нас в момента е охранител, обявиха от Националната агенция за професионално образование и обучение. 8620 души са получили подобно обучение през 2011 година. След нея се нареждат професиите на пътния строител, озеленителя и автомонтьора. 

Сред новите професии, за които се извършват обучения, са "организатор на интернет приложения", "преводач - жестомимичен език", "изпълнител на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове", "парамедик", "болногледач", "здравен асистент", "техник на възобновяеми енергийни източници" и "техник реставратор". 

Как се работи в "Ипон" - разказът на един журналист

Журналист влиза и работи в популярната охранителна фирма "Ипон" като охрана. Уволняват го и не му изплащат изработеното. Затова човекъ...

"Най-голям интерес към професионалното обучение, предлагано от центровете, има в столицата. Във Видин и Смолян интересът на хората към професионалното обучение е свързано с желанието им да се преквалифицират, за да си намерят работа, тъй като безработицата в тези райони е висока", коментира пред bTV инж. Красимира Брозиг, главен секретар на Националната агенция за професионално образование и обучение. 

От дамите най-много желаещи има за козметици, макар че трудностите в тази професия започват още в процеса на обучението. То е и едно от най-скъпите - 2500 лева излиза един курс, ако трябва да си го платиш сам. 

За последната година най-слабо търсените са работническите професии - в минодобивната, преработвателната, химическата промишленост. На дъното на класацията са професии като шлосер или стругар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com