Морската част на "Южен поток" е спряна заради съдебен иск

28765
Морската част на "Южен поток" е спряна заради съдебен иск

Строежът на морската част на газопровода "Южен поток" е спрян, защото има заведен съдебен иск. Това заяви новият екоминистър Станислав Анастасов в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

По думите му съдът трябва да се произнесе до месец октомври по казуса. Атанасов обаче не каза нито кой точно е подал жалба - точните му думи бяха "групата неправителствени организации", нито в кой съд. Той уточни, че искът не пречи да се строи на сушата, на българска територия. Но след като от руска страна не е подадено изрично искане строежът да продължи, въпреки съдебния процес, то строеж в морската част засега няма да има.

Орешарски от Брюксел: "Южен поток" ще продължи

Не се говори за спиране на проекта „Южен поток". След привеждане в съответствие с европейското законодателство „Южен поток"...

Според разчета на "Южен поток Транспорт" до края на 2015-а година морската част на газопровода трябваше да е готова. Изграждането трябваше да започне през този месец. Подводната част ще струва 2 млрд. евро, докато, за сравнение, отсечката в България е на стойност 3,5 млрд. евро. Подводната част на „Южен поток" ще бъде на дълбочина до 2300 м и ще бъде изпълнена от четири трасета от заварени по четири тръби от компаниите „Сайпен" и „Ол Сийс".

Самият "Южен поток" реално беше спрян от Европейската комисия заради готвените поправки в Закона за енергетиката. Те минаха на първо четене и бяха счетени от Брюксел като опит да бъде заобиколен Третия либерализационен пакет. Поправките бяха дело на червените депутати Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. В мотивите се казва, че се цели уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън Европейския съюз. В родното законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощия на европейското законодателство, обясни по време на дебатите Таско Ерменков. Законопроектът се отнася до пряко изграждане на проекта "Южен поток", но ще регламентира и следващи енергийни и инфраструктурни проекти, посочват Ерменков и Куюмджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика