Миков моли Борисов да спасява "Южен поток", БСП забрави за мътните договорки по проекта

23394
Миков моли Борисов да спасява "Южен поток", БСП забрави за мътните договорки по проекта
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и кабинетът да вземат спешни действия, за да бъде реализиран "Южен поток". Ние, като опозиция, ще подкрепим всякакви такива действия и реализацията на проекта, подчерта председателят на БСП Михаил Миков на специален бригифинг.

"Не приемам изявлението на президента какви са ползите за България. Имаме числата, ясни са, това несъмнено беше полезен за България проект”, заяви Миков, цитиран от Агенция "Фокус". Лидерът на БСП обаче така и не прочете какви са числата, за да чуят и видят всички.

ЕК: Няма основание България да бъде компенсирана за "Южен поток"

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви на преско...

"Винаги сме подкрепяли изграждането на този проект като изгоден за България, максимално оползотворяващ геостратегическото й място в Европа. По време на нашето управление бяха предприети действия по продължаване – техническия проект беше изготвен, беше осигурен и заем, с който да се увеличи капитала и да се капитализира дружеството „Южен поток”. На финала беше издадено строително разрешение за започване на строежа", припомни Миков.

Миков припомни и думите на сегашният премиер Бойко Борисов, който е заявил, че ще възстанови работата по „Южен поток”.
„Междувременно служебният кабинет предприе действия по блокиране на проекта, включително чрез разпореждане на Васил Щонов за нереализиране на капитала за проектната компания. Президентът желаеше блокирането, спирането и може би днес той е от малкото, които се радват от ситуацията”, каза още Михаил Миков.

Председателят на БСП изтъкна, че правителството на Орешарски предприело действия за наваксване на изоставането по "Южен поток" и изброи какво е свърешно - даване на екологична оценка, изготвянето на технически проект от проектната компания, вземане на заем за капитализиране на компанията, даване на строително разрешение. Миков припомни, че служебното правителство и служебният министър Щонов спрял увеличаването на капитала на проектната компания.

"Бойко Борисов на 3 септември каза, че ще възстанови работата по „Южен поток”, каза лидерът на БСП, цитиран от ПИК.

Стойнев и Стоилов

Познати политически лица редят жалейки за Русия заради "Южен поток"

Ако оценяваме от професионална гледна точка решението на Русия да се оттегли от „Южен поток”, то е закономерно. Русия не мо...

Бившият икономически и енергеин министър Драгомир Стойнев и червеният депутат Янаки Стоилов обвиниха директно Европейската комисия за провала на проекта. ЕК не защити интересите на българските граждани и на други страни от ЕС, обяви Стойнев. Според Стоилов, Орешарски не е успял да удържи на комбинирания натиск по отношение на „Южен поток”.

Стойнев посочи, че "Южен поток" може да бъде важен стимул на българската икономика. Това е проект, който щеше да донесе реален икономически растеж на страната, щеше да мине през най-бедния район, щеше да осигури над 5000 работни места, подчерта той, предаде БГНЕС.

Винаги съм задавал на европейските министри къде е европейската солидарност. Защото за богатите държави има северен поток, а страни като България бяха забравени. За съжаление тази солидарност се отдалечава все повече и повече, продължи Стойнев. Той подчерта, че ако този проект се реализира през Турция, се затрудняват действията на "Булгартрансгаз", ще се лишим от 120 млн. долара годишно, няма да имаме нужда от газопреносна мрежа.

Стойнев напомни, че е заявил в Брюксел, че не приема позицията, която бе заявена по проекта "Набуко", заради който не са се водили разговори по Южен поток. Аз като министър съм се борил българският народ да яде бял хляб. Затова ще настояваме да се изслуша премиерът, за да каже какви действия е предприел и президентът бил ли е уведомен за писмото на Васил Щонов, подчерта Стойнев.

Историята с "Южен поток" при Орешарски

След оставката на правителството на Пламен Орешарски станаха ясни някои смущаващи факти. На първо място, бившият регионален министър Десислава Терзиева е сложила подпис под разрешително за строеж на "Южен поток" в Паша дере на 31 юли. На 22-ри пък Министерството на земеделието и храните е продало 358 декара земя на "Южен поток" АД точно в региона на Паша дере. Всичко това е станало, след като Орешарски изрично заяви, че всякакви действия по проекта се спират. Във Facebook обаче бившият премиер написа: "Ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия, това е различно". И не уточни какво е различното спрямо разпореждането му.

Турският маршрут за руския газ е не по-малко рисков от украинския

Турският маршрут за износа на руски газ не е крие по-малко транзитни рискове, отколкото украинският, и освен това така или иначе ще се ...

Заради всички тези действия срещу строежа на "Южен поток" бяха внесени 12 жалби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика