Менда Стоянова: Искров дава оставка до 19 юни - ако не, бой!

11919
Менда Стоянова: Искров дава оставка до 19 юни - ако не, бой!
Снимка: БГНЕС

Гуверньорът на БНБ Иван Искров подава оставка на 19 юни. Това е съобщил лично той на Менда Стоянова, стана ясно на заседанието на бюджетна комисия, предаде БГНЕС.

"Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни. Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", каза Стоянова. Това Искров е заявил в неофициален разговор с председателя на комисията миналата седмица.

Тя съобщи, че докато Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли.

Припомняме, че засега като основна кандидатура за заместник на Искров се очертава Димитър Радев, който е кандидат на ГЕРБ. Искров изпадна в немилост след случая "КТБ", за когото беше многократно критикуван, а днес, 4 юни, Едвин Сугарев директно го обвини, че е работил за фалита на КТБ.

Искров беше преизбран на поста си по време на първия мандат на ГЕРБ като управляваща партия. Сегашният гуверньор на БНБ поема поста още през 2003 година, след като преди това беше председател на Бюджетната комисия в парламента като депутат от НДСВ. При преизбирането си през 2009 година всъщност ГЕРБ първо блокира процедурата, но след това Искров пое пак поста. Тогава, в 8:35 часа в парламента е депозирано искането на Искров да му бъде приета подадената оставка, а в 9:30 депутатите отмениха избора му за втори мандат. Депутатите от ГЕРБ Стоян Мавродиев и Димитър Главчев пък веднага предложиха за преизбиране Иван Искров, но този път с номинация от ГЕРБ. Самият Мавродие пое Комисията по финансов надзор (КФН).

Процедура

Комисията по бюджет и финанси прие единодушно нови правила за избор на управител на БНБ, очаква се той да бъде избран на 1 юли. Част от приетите правила гласят, че кандидатите за нов управител на БНБ ще бъдат изслушани на заседание на комисията. Всяка ПГ и независим народен представител ще може да прави предложение за 1 кандидат за управител на БНБ. Заседанието по избор на кандидат се излъчва пряко в интернет. Гласуването за него е явно чрез компютризираната система за гласуване.

Председателят на комисията Менда Стоянова направи анализ как точно ще протече процедурата. "Следващата седмица в сряда бихме могли да приемем тези процедурни правила в зала в НС. Другия четвъртък на комисия на първо четене да гледаме измененията в Закона за БНБ, които касаят, че ако управител или подуправител не е довършил мандата си, избраният на негово място няма да довършва мандата му, а ще изкара пълен мандат", каза тя и допълни, че очаква тази промяна в закона да се приеме на 10 юни в пленарна зала.

След, което започват да текат 7 дни за предложения, които изтичат на 17 юни. Когато изтекат се качват на сайта на НС с всичките им приложения и трябва да седят още 7 дни. Така става датата 24 юни, което е сряда. "Ще можем веднага в четвъртък да изслушваме кандидатите. Като ги изслушаме, спокойно можем на 1, 2 или 3 юли да имаме избор на кандидат в зала. Ако имаме оставката на Иван Искров 19 юни, си избираме нов управител на БНБ съвсем по закон. Ние няма да сме избрали новия преди да имаме оставка на Искров", поясни председателят на бюджетната комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика