Мавродиев бил болен по времето на делото срещу Брендо, бил и репресиран

20248
Мавродиев бил болен по времето на делото срещу Брендо, бил и репресиран

Ако си сложа Вашата снимка на моя Facebook профил, ще ме помолите ли да я махна – на този въпрос председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев отговори, че това е „активно мероприятие”. Не съм заплашвал никого във Facebook, даже ще благодаря на тези хора, които си слагат снимката ми – правят ми реклама. Така Мавродиев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия „манията” след глобата от 150 хил. лева, наложена

Завел съм наказателно дело за клевета лично срещу г-н Прокопиев за лъжата, че има подписи върху документи, свързани с пране на пари по делото срещу Евелин Банев-Брендо. Отвратително е непрекъснато да опровергавам тази лъжа непрекъснато, подчерта Мавродиев. И добави, че е завел и граждански дела срещу „Икономедиа”. Историята е проста – аз представлявах голяма чужда компания „Окра Уълрд Уайлд”, която е специализирана в създаването на офшорни компании. Вашингтонският, централен офис на тази компания е регистрирал офшорни компании "на няколко граждани, между които норвежки гражданин" и това е единствената връзка по делото срещу Брендо. Не съм подписвал никакви документи, това е лъжа. Ако има мой подпис, той е фалшифициран. Имам документ от ДАНС, в който се казва, че не съм заподозрян за пране на пари и не съм подписвал документи, свързани с Бредно, обясни Мавродиев.

Журналист от "Биволъ": Прокуратурата, не медиите, трябва да разкрива

Обществото беше възпитавано в продължение на много десетилетия да мисли, че свободата на словото е каприз на шепа интелектуалци. Това з...

Стана ясно обаче, че Мавродиев е бил предвиден като свидетел по делото срещу Брендо, но „прокурорът се е отказал да го вика”. Не се явих и защото имах тежко заболяване, лежах по болници, каза председателят на КФН.

Защо му е на Иво Прокопиев да лъже – на този въпрос Мавродиев отговори, че „нямало нищо лично”. Говорим за съвестно вършене на моята работа и за редица актове през годините срещу „Икономедиа”. Лична война срещу Иво Прокопиев от моя страна няма, категоричен беше председателят на КФН.

Ние не обследваме, това не е целта на проучванията за пазарни манипулации – така Мавродиев отговори относно това дали „Водстрой”, „Промишлено строителство холдинг” и „Техноекспортстрой” са компании на Делян Пеевски. Мен ме избраха и по предложение на Иван Костов, а срещу кандидатурата ми гласуваха народните представители на БСП и ДПС – г-н Радан Кънев може да си спомни това, визира Мавродиев реакцията на сегашния лидер на ДСБ по свой адрес. Срещу мен имаше документален филм с куп лъжи, излъчен по ТВ7, а в него беше засегнат и президента Росен Плевнелиев. Бях обект на пълна данъчна ревизия в продължение на осем месец, проверяваха ме и по анонимен сигнал по времето на кабинета „Орешарски”. Беше използван целият арсенал, за да бъде овладяна КФН още по времето на Орешарски, подчерта Мавродиев. На г-н Пеевски му се приписва и „Булгартабак” – ние сме глобявали многократно компанията, това във връзка с твърденията, че обслужвам модела „Кой”, уточни председателят на КФН.

КФН не е цензор, не сме спирали публикации в медиите, не сме влияели на съдържанието им. Става въпрос за наказания относно лъжи, включително по европейската директива, която касае пазарни манипулации, заяви Мавродиев. Наказанията не се определят от мен, а от отговорни лица в КФН, за да не се каже, че съм се намесвал. Като пример за лъжа председателят на КФН даде публикация на „Капитал” за „Софарма”. Там пише, че компанията дава 30 млн. лева дивидент, а всъщност тя дава 9 млн. лева дивидент – това е манипулация на пазара, категоричен беше Мавродиев. Втората лъжа на „Капитал” е по въпроса с ПИБ. Банката е търгувана на борсата, затова се занимаваме с нея. Първата лъжа там е за изтеглянето на пари от ПИБ от страна на „Водстрой”, „Промишлено строителство холдинг” и „Техноекспортстрой”. Няма как да знам кой е собственик на тези компании – има публични регистри, който е посочен там за собственик, той е явно. „Водстрой” обаче няма сметка в ПИБ, а „Промишлено строителство холдинг” не тегли, а внася пари в ПИБ. Това е огромна манипулация на пазара, а за двете лъжи има документи, които ги доказват, обясни Мавродиев. Не санкционираме медии, защото не си разкриват източниците – и това е манипулация, добави той.

"Протестна мрежа" поиска за втори път от парламента да уволни Стоян Мавродиев

За втори път „Протестна мрежа” внесе писмо до Народното събрание с искане председателят на Комисията по финансов надзор (КФ...

Лъжа е и, че глобите за „Икономедиа” са толкова огромни, колкото твърди г-н Прокопиев. За четири години под мое ръководство сме наложили 14 млн. лева глоби, а глобите за медиите на г-н Прокопиев са около 400 хил. лева,  каза председателят на КФН.

Председателят на КФН беше попитан и за публикациите на „Икономедиа” за КТБ. Цялата тема тръгна от акция на прокуратурата, припомни Мавродиев и обяви, че в КФН сигнали за КТБ не са подавани. Стоян Мавродиев отговори, че не е имало двоен стандарт за действие относно КТБ и относно ПИБ.

Това не е интересно, не е вярно. Така Мавродиев отговори във връзка с публикация в „Биволъ”, в която се твърди, че той има кредитни карти с огромни лимити. Имам карта от „Булбанк”, но нека не бъркаме лимита на карта с разходите по нея, заяви председателят на КФН.

Мавродиев беше попитан и дали има сигнал за манипулация на пазара от частни пенсионни фондове. Няма гнили ябълки при пенсионните фондове. Има писмо по въпроса, постъпило в КФН, но според нашите експерти и заместник-председателя на КФН пенсионните дружества са силно надзиравани. Само миналата година са направени 7400 проверки на пенсионния сектор. Ние не сме надзиравали КТБ, защото банката е отговорност на „Банков надзор” на БНБ. Ние обаче носим отговорност за пенсионните фондове и гарантирам, че парите на хората там са добре управлявани, категорично заяви Мавродиев.

Радан Кънев: КФН се прояви като бухалка, "Аз съм Дневник, Капитал и Медиапул"

Наложената вчера, 14 януари, рекордна глоба на "Икономедиа" предизвика и политическа реакция. След като "Капитал" официално обяви глоба...

Днес, в 12:00, пред сградата на Народното събрание ще има протест заради глобата от общо 150 хил. лева срещу „Икономедиа”. Протестиращите искат оставката на председателя на КФН Стоян Мавродиев. Те смятат, че КФН притиска журналисти заради неудобни материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика