Мартин Димитров: Борисов може би е наясно, че няма да се получи работеща КЗК

3077
Мартин Димитров: Борисов може би е наясно, че няма да се получи работеща КЗК
Снимка: БГНЕС

Мартин Димитров е депутат от Гражданския съвет на Реформаторския блок, който работи активно по темата за цените на горивата у нас. Бившият председател на СДС даде интервю за Actualno.com няколко часа преди кандидатът на ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се оттегли от битката за поста. 

Как ще коментирате изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще накара парламентарната група ГЕРБ да не участва в гласуването на новата Комисия за защита на конкуренцията?

Докато Борисов се кара на Кънев от Брюксел за КЗК, Първанов печели

Като гледам какви реакции има, много долна политика се води. Затова няма да дам да се градят политически стратегии анти-ГЕРБ. Не мога д...

Коя е целта? Целта е новата КЗК да бъде ефективна, да работи, да защитава конкуренцията. Когато има картели, монополи и господстващо положение да взима категорични мерки. Да бъде справедлива по отношение обжалванията на обществените поръчки.

Изслушването на кандидатите ще покаже до известна степен дали те отговарят на необходимия профил, за да се справят с тази работа. И в зависимост от това как се представят те, трябва да преценим дали тази процедура да продължи или да бъде прекратена. До момента това, което ми липсва, са граждански и авторитетни кандидати. Защото КЗК е на практика със значението на върховните съдилища. Там е обжалването на обществените поръчки, там е защитата на конкуренцията, това са все много важни дейности. Ключовият въпрос трябва да бъде новата КЗК ще бъде ли по-ефективна и работеща от старата.

И все пак защо Борисов призова ГЕРБ да не участва в това гласуване?

Ако сам той вижда и знае, че новата КЗК няма да работи ефективно, ако това е неговото впечатление от кандидатите, е редно да бъде прекратена процедурата. Ако това е някакъв вид признание, че няма да бъде достатъчно работеща, това е основание за прекратяване.

КЗК посочи седем компании като вероятни участници в картел за горивата

Буквално малко след като се разшумя за искането да се разследва по същество за картел на пазара на горивата, Комисията за защита на кон...

Между другото, аз не предлагам и хората от Гражданския съвет на РБ не предлагаме кандидати по простата причина, че по наше предложение се сменя целия състав на КЗК, а не само председателя. И след като ние инициирахме смяната на КЗК, нарочно не предлагаме кандидати, за да не ни обвинят, че слагаме наши хора. Ето, никого не предлагаме. Именно защото искаме работеща КЗК, а не да сложим наши хора там. Целта е ефективна и работеща комисия.

Кои сектори имат нужда от приоритетна проверка на КЗК според Мартин Димитров - научете в Expert.bg.

Интервю на Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com