Марин Райков: Една банка държи 54% от парите на държавните предприятия

17563
Марин Райков: Една банка държи 54% от парите на държавните предприятия

54% от държавните дружества депозират в една банка, нейното име обаче няма да бъде назовано, съобщи служебният министър-председател Марин Райков след редовното заседание на Министерския съвет.

"Очевидно е, че това число 54% говори недвусмислено за необходимостта от въвеждане на правила и от въвеждането на принципа на задължителност на тези правила. Когато всяко едно от министерствата публикува за в бъдеще списъка на дружествата и на начина, по който те съблюдават правилата, ще може да се види и разбивката на този процент", коментира Райков, цитиран от Стандарт нюз.

Пуснаха образец на правилата за управление на парите на държавни предприятия от банки

Чаканите вече над половин месец правила за работа при управлението на парите на държавните предприятия от банки вече са оповестени. Теп...

Още вчера Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) публикува образец с правилата. До средата на този месец предстои публично обсъждане, при което могат да се дават мнения и коментари по тях. След като приключи публичното обсъждане, правилата трябва да бъдат приети от Министерски съвет и да влязат в сила. Дори и след като това се случи, няма да бъде публично оповестено в коя точно банка държавните дружества държат повече от половината от парите си. "Прозрачността ще бъде при спазване на банкова тайна, кой в коя банка има сметка няма как да стане публична информация", обясни финансовият министър Калин Христов.

Съгласно предложените правила държавните дружества, т.е. дружества, в които държавата има поне 50% участие, не могат да държат повече от 25% от нетните си средства в една банка. Тук обаче има уловка - става въпрос за нетна експозиция на предприятието, т.е. разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие. Изчисленията се правят в левове.

Ако има повече от тези 25% в една финансова институция, то част от парите ще трябва да се изтеглят, така че да спазят правилото.

"В случай на нарушаване на ограничението в резултат на текущи оперативни процеси (разходване на средства от сметки, получаване на плащания, изменение на валутен курс), възложителят следва в срок до 1 месец да извърши необходимите действия за изпълнение на условието", пише още в правилата.

Парите на държавно предприятие - минимум в две банки

Задължително разпределение на свободните капитали в повече от една банка - това е една от мерките, които обсъжда работната група към ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com