Малко изоставаме в графика за Южен поток, каза Алексей Милер

18035
Малко изоставаме в графика за Южен поток, каза Алексей Милер

Южен поток ще се финансира на проектен принцип, няма да има държавни гаранции, няма да се харчат и парите на българските данъкоплатци. Това каза енергийният министър Драгомир Стойнев след срещата с премиера Пламен Орешарски и изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер, предаде БГНЕС.

"Уверихме г-н Милер че Южен поток остава стратегически проект за страната. Създадена е проектна компания "Южен поток - България", където 50 на 50 е руската и българската част. Това ясно показва, че се защитава националният интерес и ще даде възможност да се отворят нови работни места за десетки граждани", каза Стойнев.

От своя страна Алексей Милер заяви, че досега проектът изостава от първоначално предвидения график. Изпълнителният директор на "Газпром" обаче подчерта, че руската компания няма съмнение, че през декември 2015 година по газопровода ще потече първата доставка газ и за България.

"Намираме се в етапа за подготовка за начало на строителството. Инвестициите, които ние влагаме в България са 3,1 млрд. евро. Средствата ще бъдат връщани за сметка на транзитните такси, таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода. В максимална степен в дейностите по прокарването на тръбопровода през територията на България ще бъдат привлечени български компании", каза Милер.

Ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ, тоест да имаме директен достъп, добави Стойнев.

От ЕК не знаят, че трябва да почнат да ни глобяват заради ЕСО и НЕК

Няма течащи от днес глоби за България във връзка с неизпълнение на изискването на Европейската комисия за разделяне на НЕК и ЕСО - част...

Споразумението за изграждането на "Южен поток" датира от 23 юни 2007 година. По тръбата трябва да се транспортират 63 млрд. кубични метра природен газ годишно - от Русия до Италия. Газопроводът ще е дълъг 900 километра и тръгва от Джугба, Краснодар, а на Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика