Лъже ли НЕК за отчета си - според постановление на Министерски съвет твърдо да

28614
Лъже ли НЕК за отчета си - според постановление на Министерски съвет твърдо да
Снимка: Getty Images/Guliver

След като вчера Националната електрическа компания (НЕК) обяви, че по закон има право да обяви финансовия си отчет за 2013 г. до 31 юли следващата година. Всъщност се оказва, че това не е точно така.

Според постановление на Министерски съвет от 2010 година, отнасящо се до държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно участие в капитала, годишният отчет е трябвало да бъде предоставен до 25 април, показва справка в документа.

НЕК публикува отчета си за 2013 до края на юли

Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД ще обяви публично финансовия си отчет за 2013 г. до 31 юли, съобщиха от пресцентъра на ...

След това данните е трябвало да бъдат представени до 30 април на Министерство на финансите, което, от своя страна, трябва да ги публикува в рамките на три работни дни след получаването им.

Според постановлението тримесечните отчети и анализи пък трябва да бъдат представени до 25-то число на месеца след съответния период. Данни от НЕК за първото тримесечие все още липсват.  

Вчера НЕК излезе със съобщение, че ще публикува информацията до 31 юли, позовавайки се на член 40 от Закона за счетоводство. „Годишният финансов отчет на НЕК ЕАД за 2013 г. към настоящия момент не е окончателен и съответно одитиран и заверен от независими финансови одитори съгласно изискванията на чл. 38 от Закона за счетоводството", се казваше във вчерашното съобщение. Законът обаче на практика важи само за търговски частни фирми или за компании с миноритарен държавен дял.

Припомняме, че обвиненията към НЕК за непредоставяне на информация дойдоха от депутати от ГЕРБ, сред които бившия енергиен министър Делян Добрев. Те са и част от мотивите на ГЕРБ за внасянето на вот на недоверие към кабинета „Орешарски” заради проблемите в сектор „Енергетика”.

Борисов обеща референдум за безплатен газ за 10 години

"Ние сме за „Южен поток“, но при спазване на европейските правила. А европейските правила са в наша услуга, защото газът, д...

„Заварих НЕК в много тежко състояние. Новото ръководство на компанията полага всички усилия да стабилизира финансовото й състояние, спазвайки законите в страната и осъзнавайки важното място и роля на НЕК за стабилността на енергетиката в страната“, заяви вчера изпълнителният директор на НЕК Екатерина Истаткова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com