Лукарски: ТПТИ трябва да зачита европейските ценности и правото на ЕС

6752
Лукарски: ТПТИ трябва да зачита европейските ценности и правото на ЕС
Снимка: БГНЕС

Бъдещото Споразумение за Трансаталантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) следва да зачита европейските ценности, да стимулира устойчивото развитие и да допринася за благосъстоянието на всички европейски граждани. Това заяви днес министър Божидар Лукарски в рамките на заседанието на Съвета на ЕС "Външни работи / Търговия" в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на икономическото ведомство.

ТТИП или още наречено ТПТИ - Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, предизвика сериозни дебати в редица европейски страни.

ТПТИ ще застраши демокрацията, смята експерт

В доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) липсва анализ...

На срещата министрите от ЕС обсъдиха хода на преговорите между ЕС и САЩ по Споразумението, както и подготовката на 10-тата Министерска конференция на СТО в края на тази година.

Комисарят на ЕС по търговията, г-жа Сесилия Малмстрьом, представи виждането на Комисията за подхода към разработването на разпоредби относно разрешаването на споровете инвеститор държава в сключваните от ЕС международни споразумения, включително и това със САЩ. Дебатът в рамките на Съвета на ЕС по този въпрос предстои.

По отношение на разрешаването на инвестиционни спорове, министър Лукарски призова към внимателно обсъждане на възможните опции. По думите му бъдещите предложения не следва да ограничават правото на ЕС и неговите държави членки да приемат и прилагат мерки, необходими за преследване на легитимни цели на публичната политика и да не водят до отмяна на приети законодателни актове или мерки.

Лукарски подчерта, че в преговорите със САЩ следва да се търси баланс и напредък по всички основни въпроси, с цел договаряне на подобрен достъп до пазара на САЩ на стоки, услуги и обществени поръчки. Той засега още следните казуси: опростени правила за произход и улеснена търговия, подобрена защита на географски наименования, стабилни и ясни правила за търговия и инвестиции в енергийния сектор и устойчив достъп до суровини. Той наблегна и на значението на прозрачността за преодоляване на съществуващите опасения във връзка с преговорите.

Български евродепутат: Гледаме ТПТИ, но само за определени тематики

Разбира се имаме достъп до тази проблематика, що се отнася до работата ни в отделните комисии. Това отговори евродепутатът от ГЕРБ/ЕН...

По инициатива на Латвийското председателство, след заседанието на Съвета ще се състои Министерска среща, посветена на търговските аспекти на Източното партньорство, на която търговските министри на държавите-членки на ЕС и министрите на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна ще обсъдят състоянието и предизвикателствата пред икономическите параметри на инициативата.

Днес от КНСБ се обявиха за защита на националния интерес при договарянето на споразумението междУ САЩ и ЕС.

Според сдружение "Солидарна България" с приемането на ТПТИ на европейския пазар ще навлязат генномодифицирани (ГМО) организми и ще се направи компромис с безопасността на храните в Европа. В същото време от Института за пазарна икономика (ИПИ) са на мнение, че споразумението ще се отрази благоприятно на българския износ към САЩ, ще доведе до нарастване на инвестициите, а потребителите в България също ще спечелят от него.

В средата на 2013 г. ЕС и САЩ започнаха преговори по ТПТИ. До април 2015 г. бяха проведени девет кръга преговори. Споразумението цели да се премахнат пречките през търговията в редица икономически сектори, за да се увеличи търговския обмен на стоки и услуги между ЕС и САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика