Лукарски с тривиална позиция за бежанците, хвали правителството с привличане на чужди инвестиции

4912
Лукарски с тривиална позиция за бежанците, хвали правителството с привличане на чужди инвестиции

Миграционната криза е проблем, който стои пред целия ЕС. България като член на ЕС и пряк съсед на Турция е особено заинтересована от постигане на решение на предизвикателствата, свързани с миграционния поток. Така тривиално икономическият ни министър Божидар Лукарски оповести българската позиция по най-важния европейски проблем на годишната среща на върха на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на енергетиката и икономиката, която се провежда в Истанбул.

"Нямаме точки на напрежение със страни в нашия регион, винаги сме се стремяли да поддържаме отношения на разбирателство", заяви министър Лукарски. По негови думи българското правителство полага усилия за насърчаване на трансграничното сътрудничество, чрез което отделните икономики в региона могат да бъдат по-добре интегрирани и разглеждани като фактор на влияние. „Развивани като едно цяло, страните ни могат да превърнат региона в привлекателна дестинация за чуждестранни инвестиции“, допълни той.

Лукарски осъди Сашо Диков заради обиди в ефир

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е осъдил журналиста Сашо Диков за нанесени обидни квалификации към него и близките му в ефи...

Според Лукарски чуждестранните партньори оценявали "стабилните перспективи", които България осигурява, откакто второто правителство на Бойко Борисов е на власт. Той добави, че приоритет в провежданите политики на първо място са повишаване доверието на чуждестранните инвеститори за привличане на нови инвестиции, както и подобряване конкурентоспособността на българската икономика, основен двигател за което следва да бъдат иновациите. Отделно министърът посочи, че сме кандидатствали по Плана Юнкер с проекти за инфраструктурни проекти. Такъв проект е газовият интерконектор с Гърция. 

Борбата с корупцията, осигуряването на прозрачност при разходването на публични средства и средства по европейските фондове, както и оптимизиране на работата на държавната администрация чрез въвеждане на електронно правителство бяха сред очертаните от министър Лукарски приоритетни сфери на работа на настоящото управляващо мнозинство. Той посочи, че корупцията в частност е една от най-сериозните пречки за привличане на повече чуждестранни инвестиции в целия регион и по тази причина борбата за ограничаването й трябва да се води с общи усилия.

Запитан за позицията на България по въпроса с миграционната криза министър Лукарски заяви, че на първо място това е проблем, който седи пред целия ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика