Лукарски обещава: Няма да подписваме ТТИП, ако ще внасяме ГМО

22407
Лукарски обещава: Няма да подписваме ТТИП, ако ще внасяме ГМО
Снимка: БГНЕС

За Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП) мога да говоря с часове. Но в момента САЩ работи по-усилено за споразумението за свободна търговия в Тихоокеанския регион. Там преговорите бяха по-напред, затова не мога да кажа, че Европа е подплашила САЩ. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице” на bTV.

Основният проблем на ТТИП е липсата на достатъчно информация. Това създава спекулации и разкази по картинки. В момента истината е, че САЩ и ЕС са на ниво преговори. Основен преговарящ е г-жа Сесилия Малмстрьом. Няма да има отстъпки, смята Лукарски. Той отново потвърди, че няма да подпише ТТИП, ако се разреши внос на ГМО от САЩ.

Лукарски: ТПТИ трябва да зачита европейските ценности и правото на ЕС

Бъдещото Споразумение за Трансаталантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) следва да зачита европейските ценности, да ст...

И американците се притесняват, защото Европа иска достъп до обществени поръчки до затворени сега за ЕС сектори – например транспорт, енергетика, каза Лукарски.

Още преди да се подписва каквото и да е, ще има ратификация в парламента. Но преди това пак ще направим широко обсъждане, обеща икономическият министър. Утре, 13 май, в Народното събрание ще се говори за ТТИП. Отделно през тази седмица в Европейския парламент въпросът се обсъжда, а Actualno.com ще публикува серия от материали чрез специалния си пратеник.

Реформите

Икономическият министър обяви, че не се чувства бламиран, защото Агенцията за обществени поръчки минава от неговото министерство към финансовото министерство. С вицепремиера Дончев обсъдихме нещата и се съгласихме, че е добре агенцията да отиде при Министерството на финансите, каза Лукарски.

Нормално е, ако не се справим с реформите, да си отидем, съгласи се Лукарски с въпрос дали Реформаторите ще отнесат негативите. Имаме забележки от коалиционните партньори, но например г-н Георги Първанов не присъства на съветите ни за сътрудничество. Вършим си добре работата, но е право на премиерът Бойко Борисов да реши дали да има ремонт на кабинета, каза още Лукарски.

ТПТИ ще застраши демокрацията, смята експерт

В доклада на Института за пазарна икономика (ИПИ) относно Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) липсва анализ...

Той изрази надежда следствието за Иганово да приключи и до 22 май площадката там да заработи. Има притеснителни неща там, но нека следствието да свърши, поиска Лукарски.

На втори тур със сигурност ще се подкрепяме с ГЕРБ на местните избори, увери икономическият министър.

Еврозоната

Ще си позволява да не се съглася напълно с мнението на проф. Стив Ханке, че не трябва да влизаме в еврозоната. Той обаче каза, че валутният борд е по-дисциплиниращ от еврозоната. Но бордът беше вързан към германската марка, а после към еврото, така че сме минали фазата на „ручане на жабетата”, посочи Лукарски.

Не съм финансист, но все пак нека не забравяме, че ние сме икономика, разчитаща на износ-внос. И за бизнеса ще е олекотяване да не се плащат комисионни, които сега вървят заради търговията с еврозоната, каза икономическият министър. Знаем, че влизането в еврозоната не е просто да щракнем с пръсти и правим определени стъпки, но министър Горанов по-добре може да каже, добави Лукарски.

Български евродепутат: Гледаме ТПТИ, но само за определени тематики

Разбира се имаме достъп до тази проблематика, що се отнася до работата ни в отделните комисии. Това отговори евродепутатът от ГЕРБ/ЕН...

На въпрос дали ще загубим пари, ако минем към еврото, икономическият министър заяви, че за бизнеса това нямало да се случи, визирайки примера с комисионните. Ще има и повече сигурност в банковия сектор, уточни Лукарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com