Лято 2015 в туризма - "сложен сезон", по думите на Ангелкова

4152
Лято 2015 в туризма - "сложен сезон", по думите на Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Русия е сред петте водещи пазара на българския туризъм. През миналата година са ни посетили над 650 хил. туристи, което е 9% дял от общия туристически поток. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на форума за перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма, предаде БГНЕС.

Ангелкова заяви и че над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти в България. Това, според нея, е предпоставка за увеличаване на туристистическия поток. През последните години обаче този потенциал не е използван пълноценно. За да се подобри това от началото на годината в Москва работи самостоятелно представителство на страната с ресор туризъм. Страната ни е участвала и в два от най-големите туристически пазара в Русия.

Очакваме 5 - 7% ръст на зимните туристи

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарния контрол, че на база на данни от ранните записвания, предоста...

Тъй като е важно за увеличаването на туристическия поток, Ангелкова посочи, че ще се улесни и транспортът - облекчени са процедурите за издаване на визи за руски граждани.

Изминалото лято 2015 е било „сложен сезон” по оценката на Ангелкова, но предприемачите, които са предвидили гъвкави пазарни стъпки, дори са отчели ръст в приходите. За периода юни-септември 2015 броят на летуващите чужденци у нас е бил над 1.2 млн. души, което е над 10% увеличение. На този фон Русия заема 4-то място по брой туристи сред чуждите туристи у нас, като през това лято са били близо 400 хил. души, или 10% дял от туристическия поток.

Основните продажби обаче са били от типа last minute, а туристите са изчаквали да паднат цените. Повечето руски и български туроператори са отчели задържане на нивата на продажби от миналата година, има и такива, които са отчели голям ръст, има и такива, които отчитат големи разлики между северното и южното Черноморие.

Страната ни е в топ 6 сред предпочитаните европейски дестинации за зимен туризъм. България остава най-достъпното направление за руснаците като ски дестинация сред европейските курорти.

В Бургас ще правят интегриран колеж по туризъм

Да се създаде Интегриран колеж по туризъм в Бургас – това предлага министърът на образованието и науката проф. дпн Тодор Танев. Д...

Ангелкова посочи, че ще се търси засилване на контактите между двете страни за повече туризъм, извън традиционните ваканции. Става дума за спа туризъм, поклоннически и религиозен туризъм, исторически туризъм детски, гурме и голф туризъм и др.

Събитието е и последна проява от едноседмичен тур на руски медии в България, които са посетили емблематични места и водещи курорти в България. Предвижда се през следващата година да бъдат подготвени над 100 журналистически и професионални тура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика