Лидерът на БСП–София се бори за газов коридор със Сърбия

15807
Лидерът на БСП–София се бори за газов коридор със Сърбия

Призив към сръбските социалисти отправи лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на 9-та изборна конференция на белградската партийна организация на СПС. Паргов говори на форума в подкрепа на изграждането на газов коридор между България и Сърбия.

Припомняме, че интерконекторната връзка със Сърбия все още не е изградена, въпреки обещанията през годините. Преди два дни обаче стана ясно, че Сърбия ще готви проект за връзка, включително проектни документи и ще се уточнява точното трасе на газопровода. Белград предвижда и пари за проекта още от догодина.

Работници товарят тръбите на "Южен поток" във Варна

След изказването на руския президент Владимир Путин от началото на седмицата, че "Южен поток" спира, страстите се разгоряха много серио...

"За нас и страните ни е важно да работим за осигуряването на енергийна сигурност и развитието на инфраструктурните връзки. При сега променената ситуация след решението на Русия да прекрати проекта "Южен поток", нашите усилия могат да бъдат насочени по посока изграждане газовия коридор север-юг, който беше иницииран на среща на Вишеградската група с участието на България и по който работата се ускорява. Ние виждаме перспектива в развитието на регионален енергиен пазар на Балканите и в това отношение подкрепяме изграждането на нова интерконекторна връзка със Сърбия", каза Паргов.

Лидерът на БСП-София изрази и притесненията си относно обстановката в Украйна и обтегнатите отношения между ЕС, САЩ и Русия. В този контекст предстоящото сръбско председателство на ОССЕ през 2015 ще има важно значение в посока прилагане споразумението за разоръжаване от Женева и мирното разрешаване на конфликта.

"Не по-малки тревожни сигнали изпраща неспокойната ситуация в Близкия изток и ислямския свят, бежанските вълни и нарастващите терористични заплахи. На фона тези проблеми икономическата рецесия в Европа, нарастващата безработица и социални диспропорции са допълнителни предизвикателства пред днешните правителства. В този контекст пред левите партии в Европа и в частност БСП и СПС стои едно голямо предизвикателство, а именно връщане на доверието на избирателите чрез една по-категорична лява политика близка до проблемите на обикновените хора", смята Паргов.

В конференцията взе участие и Ивица Дачич, председател на СПС, който в момента е и вицепремиер и министър на външните работи. В изказването си пред конференцията Калоян Паргов изрази желанието и готовността за по-тясно сътрудничество и работа с белградската организация на СПС като двете най-големи структури в своите партии.

БСП се обяснява, че въпреки наказателната процедура от ЕК, не е спиралa Южен поток

Писмата на бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев до Българския енергиен холдинг във връзка с "Южен поток" о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика