КЗП забрани на фирма за бързи кредити да взима незаконни лихви

5058
КЗП забрани на фирма за бързи кредити да взима незаконни лихви
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Продължават разкритията на нелоялни практики във фирми за бързи кредити. Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на такава фирма да подвежда своите клиенти, просрочили задълженията си по вече отпуснат заем, да подписват допълнително споразумение в ущърб на икономическите им интереси и в противоречие на Закона за потребителския кредит. Това съобщиха от КЗП, цитирани от Expert.bg.

Фирмата е привличала клиенти със специална оферта за безлихвен заем за период от един месец, след изтичането на който потребителят дължи единствено главницата по кредита. Ако клиентът не успее да върне сумата в срок, търговецът го е подтиквал да сключи допълнително споразумение, чиито общи условия предвиждат при забавяне на дължимите суми по кредит потребителят да заплати лихви и такси в по-висок размер от предвидените в Закона за потребителския кредит (ЗПК).

Реалната цена на бързите кредити надхвърля законовия таван от 50%

Реалната цена на бързите кредити надхвърля законовия таван от 50%, предупреди председателят на Асоциацията на фирмите за небанково кред...

Според ЗПК при просрочие кредиторът има право на обезщетение за забава в размер само на законната лихва върху неплатената в срок сума.

Експертите на КЗП съветват потребителите преди да подпишат споразумение към вече сключен договор внимателно да изчислят дали при новите условия действително биха заплатили по-малко в сравнение с това, което дължат според действащия контракт или ЗПК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика