КЗК уверява - ще разкрием има ли картел при горивата, имаме достъп до данъчната тайна

3902
КЗК уверява - ще разкрием има ли картел при горивата, имаме достъп до данъчната тайна
Снимка: iStock/Guliver

До месец секторният анализ на пазара на горивата у нас, изготвян от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Срокът обаче се струва твърде дълъг на три бизнес организации (Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта), които настояха за по-бързо решение – има ли картел или например Веселин Марешки налага дъмпинг.

В исторически план КЗК не е натрупала впечатленията на голям борец срещу картелите на горива, посочи Теодор Дечев от АИКБ. Дечев се оплака от цената на горивата преди облагане с акциз – в първата четворка сме по цена на бензина в Европа преди облагане, посочи Дечев. И двете цени – на A95 и дизела, са забележимо над средното в ЕС. Факт е и, че маржът на цените на горивата ни е само 0,18%. В Гърция маржът е 3,5%, добави Дечев, визирайки скорошно проучване на БСК. Естествено е като имаме тези числа, като добавим и г-н Марешки, нещата са ясни, смята Дечев.

Три бизнес организации: На пазара на горива има картел

Три бизнес организации смятат, че на пазара на горива в България има картел. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнес...

Г-н Марешки внесе в КЗК конкретни твърдения за картел на пазара и ние работим по тях, увери говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред Нова телевизия. Той посочи, че след промени в данъчно-процесуалния кодекс вече КЗК има право на достъп до т.нар. данъчна тайна. Така КЗК ще може да вижда както информацията от участниците на пазара, така и от НАП и Агенция „Митници”. Затова и сега сроковете се променят, защото не зависи само от нас – уверен съм, че до месец-два ще сме готови, от момента, в който получим информацията от двете държавни агенции, смята Гаврилов. Именно липсата на възможност да се видят данните от НАП и Митниците беше сочена специално от Гаврилов като законова пречка за установяване на картел – защото трябва да се работи само на база данни от субектите, които са заподозрени.

Според Гаврилов маржовете в цените, които се цитират, не са верни, защото имало отстъпки в различните бензиностанции. Той обаче не даде числа. Не мога да допусна такъв популистки натиск – да кажем, че има картел без достатъчно юридическа обосновка, заяви говорителят на КЗК.

АИКБ не е политическа организация, не оказваме натиск, увери Дечев, на когото не му хареса изявлението на Гаврилов за отстъпките – това ни кара да сме нащрек, добави той. В други държави такива анализи се правят с години, ние сме готови за 6 месеца, каза Гаврилов. Нали не си и представяте, че ако разкрием картел в горивата, от утре цената ще стане от 2 лева на 1 лев, попита риторично говорителят на КЗК. Какво излиза – че ако някого го хванем по бели гащи, то ще отлежи това в съда и няма веднага дълго време да стане. Не подобава на говорителят на КЗК така да ни „успокоява”, разгневи се Дечев. В съда отлежават на първа инстанция вече три години жалби срещу картел за продажба на самолетни билети, отвърна с пример Гаврилов. Трябва да докажем с доказателства, че има картел, не да говорим популистки, заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика