КЗК прехвърли "горещия картоф" БТК на Европейската комисия

16217
КЗК прехвърли "горещия картоф" БТК на Европейската комисия
Снимка: Thinkstock

Комисията за защита на конкуренцията препрати на Европейската комисия казуса с контрола на БТК.

Съгласно предоставената в хода на проучването информация, поне две от засегнатите предприятия (групата ВТБ и БТК ЕАД) са реализирали оборот през 2013 г. (годината преди твърдяното прехвърляне на дялове), покриващ праговете на чл. 1, ал. 2 от Регламент (ЕО) № 139/2004 г. на Европейския съвет относно контрола върху концентрациите между предприятия (Регламент за сливанията на ЕО). Европейската комисия е компетентна да оценява концентрации, които покриват праговете за оборот по чл. 1, ал. 2 и ал. 3 от Регламента за сливанията, т.е. тези с общностно измерение. Следователно, на основание чл. 21, т.3 от Регламента за сливанията, нито една държава-членка няма право да прилага националното си законодателство по отношение на конкуренцията спрямо концентрация с общностно измерение, т.е. евентуално извършената сделка би попаднала под изключителната юрисдикция на ЕК.

Наличието на разделена компетентност не позволява на КЗК да направи преценка доколко сделката би представлявала концентрация по смисъла на чл. 22 от ЗЗК и какъв би бил нейния ефект върху конкуренцията на съответния пазар, т.е да извършва оценка по същество, казват от Комисията. Към настоящия момент КЗК няма правомощия да разглежда евентуално извършената сделка по същество. Поради тези причини КЗК прекратява преписката и я изпраща по компетентност в ГД "Конкуренция" на ЕК.

Предисторията

КЗК обвини БТК в нарушаване на принципа на конкурентоспособност

Антимонополната комисия определи действията на БТК, с които прекратява договорните отношения с ИТК, като опит да постави ИТК в нерав...

КЗК е е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация по смисъла на чл. 22 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК.

На база на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания. В сигнала се посочва, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест" АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест" АД и "Бромак телеком инвест" АД. В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург. Прехвърлянето е станало без да бъде уведомено ТЦ-ИМЕ, което се явява краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика