КЗК обвини БТК в нарушаване на принципа на конкурентоспособност

18553
КЗК обвини БТК в нарушаване на принципа на конкурентоспособност
Снимка: Getty Images / Guliver

Антимонополната комисия определи действията на БТК, с които прекратява договорните отношения с ИТК, като опит да постави ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите.

КЗК с Определение № 119 от 04.02.2015 г. предяви твърдения за извършено нарушение на "Българска телекомуникационна компания" ЕАД за нарушение по чл. 21 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, състояща се в косвено налагане на извъндоговорни нелоялни търговски условия в отношенията между страните и прилагане на различни условия за едни и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравностойно положение като конкуренти, се казва в съобщение на КЗК.

КЗК счита, че поведението на БТК води до тяхното преустановяване и възпрепятстване на конкурентна стопанска дейност.

Предмет на разследване е твърдяно от "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК) едностранно и неправомерно прекратяване на Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи от страна на "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК).

Анализът на договорните клаузи показва, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на основания, които към момента на прекратяването са спорни между страните. Поведението на БТК е продиктувано от пазарната мощ на дружеството, която му позволява да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора между страните.

КЗК установява, че процесното поведение на БТК има и дискриминационен характер, доколкото БТК е следвала различно поведение при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията на последната да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предлага договорна клауза, която цели единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му.

БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30 дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.

Определението не подлежи на обжалване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика