Кунева пак сипе хвалебствия за спорното ТТИП

21467
Кунева пак сипе хвалебствия за спорното ТТИП
Снимка: БГНЕС

Сериозните притеснения относно негативните ефекти на търговското споразумение между ЕС и САЩ, което е в процес на договаряне, явно не тревожат вицепремиерът Меглена Кунева. Тя за пореден път се опита да изтъкне евентуалните позитиви, които партньорството би имало.

Интернационализирането на българските малки и средни предприятия, въвличането им в трансатлантическата им търговия и диверсифицирането на износа им са приоритет за България, заяви Кунева по време на парламентарен контрол, предаде "Фокус".

Кунева: От най-високо ниво ни подкрепят за Шенген

Политическа подкрепа за влизането на България в Шенген има на най-високо ниво, но понякога проблемът се крие в детайлите. България е ...

Кунева обясни, че от споразумението ползите биха били свързани със създаване на портали и специализирани интернет страници, обвързване на малките и средни предприятия от двете страни на Атлантика в обща мрежа, създаване на електронни бази данни, популяризиране на изгодите, осъществяване на бизнес партньорства с посредничеството на европейската мрежа от предприятия, юридически консултации и консултации по стандарти, осигуряване на достъп до финансиране, стимулиране на клъстерно и трансгранично коопериране, насърчаване на европейската търговия. „Това са мерки, които през споразумението ще се преследват”, коментира тя.

Кунева добави, че в момента малките и средните предприятия в ЕС държат около 18% дял от износа на ЕС за трети страни, а делът на българските експортно ориентирани малки и средни предприятия е изключително нисък – само 1.8% изнасят стоки и услуги извън ЕС и 3.8% осъществяват внос извън страни от ЕС.

По въпроса за това, че се лобира в ЕС, според Кунева това е по-скоро работа на частните компании. По думите й, лобизмът е избор на една или друга мултинационална компания.

ТТИП засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип. Така в ЕС почти свободно ще могат да влизат ГМО стоки от САЩ, няма да има толкова сериозни бариери пред добива на шистов газ, а всеки голям инвеститор ще може по-лесно да осъди дадена държава, ако не му изнасят бизнес условията в нея.

Европа трябва да напрегне всички усилия, за да може този европейски енергиен съюз да се случи

Премиерът Бойко Борисов имаше много напрегнати срещи по повод на „Южен поток“. Аз присъствах на една част от тях. Пред през...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика