КС ще разгледа искането на Плевнелиев за ВЕИ таксата

27531
КС ще разгледа искането на Плевнелиев за ВЕИ таксата
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд взе решение да разгледа по същество искането на президента Росен Плевнелиев относно таксата от 20% върху приходите на ВЕИ-тата, става ясно от съобщение на съда.

Президентът сезира КС преди две седмици, а интересното е, че докладчик по делото е лично председателят на съда Димитър Токушев. Според Плевнелиев таксата противоречи на чл. 19, ал. 2 и ал. 3 от Конституцията, а именно - равни правни условия за развитието на стопанска дейност за всички граждани и юридически лица в България. Таксата обаче е само за соларни и вятърни централи. Отделно мярката „такса” трябва да се налага само ако администрацията извършва в замяна услуга за бизнеса – това е постановено от тълкувателно решение на Конституционния съд.

Първите приходи от ВЕИ таксата се чакат през април

Първите приходи от 20-те процента такса върху приходите от възобновяемите енергийни източници се очакват през април. Това каза пред...

Конституирани като заинтересовани страни по делото са Народното събрание, Министерският съвет, министъра на финансите, министърът на икономиката и енергетиката, министърът на околната среда и водите, Върховният административен съд, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Българската фотоволтаична асоциация, Българската ветроенергийна асоциация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика