КС премахна критикуваната единна сметка на НАП

46290
КС премахна критикуваната единна сметка на НАП
Снимка: БГНЕС

Единната сметка на НАП, по която се превеждат данъците о осигуровките и която предизвика критики и административен хаос, бе отменена от Конституционния съд в разгара на данъчната кампания. Решението е било взето вчера с 8 на 2 гласа, а днес се очаква публикуването на мотивите на сайта на КС, пише в. "Труд".

Въведената от началото на 2013 година единна сметка е била оспорена пред съда от депутати от Синята коалиция, ДПС и БСП в края на 2012 г. Депутатите, сред които бившият премиер и финансов министър Иван Костов, атакуваха промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Мотивът им е, че те отнемат правото на избор на гражданите кои от задължения си да погасят по-напред, а парите им, преведени по единната сметка, погасяват най-старото задължение.

КС ще разгледа искането на Плевнелиев за ВЕИ таксата

Конституционният съд взе решение да разгледа по същество искането на президента Росен Плевнелиев относно таксата от 20% върху приходите...

Досега тези задължения се погасяваха по реда на възникването им и когато се отнасят за една и съща година, лицето имаше право да заяви кое от тях погасява. С изменения в закона за ДДС и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс парламентът разписа, че когато длъжникът има няколко публични задължения, които не е в състояние да ги погаси едновременно, се изплаща това, чийто срок за погасяване изтича най-рано. Според депутатите така се нарушават граждански права.

Мотивите на съда за решението са подобни на тези, с които е сезиран - с единната сметка се създава заплаха за правата на осигурените и се нарушава принципът на правовата държава. Това става, тъй като човек може да внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдат погасени данъчни задължения. В мотивите си съдът посочва още, че не може задължението да се плащат данъци да се противопоставя на правото на осигуряване.

С решението на КС се връща автоматично старото положение.

След въвеждането на единната сметка много експерти заявиха,че тя наистина е противоконституционна заради промяната на реда на вземанията - за каквото и да се внесат пари, системата автоматично ги праща за покриване на най-стария дълг, независимо че сумите са за осигуровки, пък са отишли за данъци или за лихви. Полза от мярката имаше само бюджета, тъй като тя даде възможност да се събират старите дългове без никакво усилие от страна на администрацията.

КС: Искането на Плевнелиев за решението за отмяна избора на Пеевски е недопустимо

Недопустимо е искането на президента до Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно решението на парламента от 19 юни 20...

Actualno.com потърси НАП за коментар, от там обаче заявиха, че ще дадат такъв чак след официалното публикуване на мотивите за решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика