Концесията за ски зоната в Банско е повече от мътна, признава МОСВ

6316
Концесията за ски зоната в Банско е повече от мътна, признава МОСВ

Драмата със ски зоната в Банско и сдобилата се с крайно противоречива слава концесия на „Юлен” АД в Национален парк „Пирин” направи нов, неочакван завой.

От официално съобщение на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) става ясно, че по концесионният договор има спорни текстове, които могат да се тълкуват по различен начин.

Горско Епохално Разграбване на България, скандират природозащитници

Пореден протест в защита на Черноморието и Национален парк "Пирин" започна в София. Протестът беше организиран във Facebook, като в шес...

Основното противоречие идва от точка 1.1 в договора и устройствения план за извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", изготвен от Общинския съвет и одобрен от кмета на Община Банско през 2001 година плюс поправките и новия му вариант от 2005 година. Оказва се, че в концесионния договор и в устройствения план има разминавания относно площта на концесията в „Ски зона с център гр. Банско”. Възможните отговори са три и са с доста голяма разлика – или територията за концесия е 99,55 хектара (съгласно концесионния договор), или е 818,46 хектара (съгласно устройствения план от 2005 година), или е 1474,62 хектара (съгласно устройствения план от 2001 година).

Спор има и относно площта на изрично изброените в концесионния договор обекти и съоръжения за ски зоната – хотели, бази и охранителни зони. Те трябва да бъдат разположени на площ от 2,2 хектара, но анализ на договора сочи, че всъщност тази площ не влиза в 99,55-те хектара, които са предмет на концесията.

В неяснота тъне и въпросът кои обекти следва да бъдат изключени от обекта и предмета на концесията на „Юлен” АД, тъй като през 2005 година има актуализация на устройствения план на „Ски зона с център г. Банско”, а концесионният договор се е съобразявал с параметрите на устройствения план от 2001 година. Съответно веднага лъсват различия в границите площта на ски зоната.

Пълното становище на МОСВ за концесията можете да видите в Expert.bg.

Разрешиха строителството над Банско

В планината над Банско ще може да се строи допълнително. Това стана ясно, след като Висшият експертен екологичен съвет одобри предложен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика