Колко мини в България могат да се превърнат в завод "Миджур"?

48619
Колко мини в България могат да се превърнат в завод "Миджур"?
Снимка: БГНЕС

Три дни изминаха след огромната трагедия в Горни Лом, при която след взрив в завода за утилизация на боеприпаси „Миджур” загинаха 15 души.

Макар и обществото да е наясно, че едва ли това е единственото предприятие, в което правилата не са спазени, шокиращ доклад на Главна инспекция по труда до бившия министър на труда и социалната политика Хасан Адемов показва, че дори документално положението в България е страшно. Докладът е на изпълнителния директор на Главна инспекция по труда инж. Румяна Матеева и засяга условията на работа в кажи-речи всички мини в страната, като е изготвен през миналата година.

Сигналът за бедствието в Ораново е подаден над час и половина по-късно

Изваден е човек от затрупаната мина Ораново. Той е контактен, настанен е в МБАЛ – Благоевград. Името на пострадалия е Бойко Рулин...

Оказва се, че в куп мини в страната има неправилно съхранение на взривни вещества – без надзор и в съоръжения, които не са изградени по стандартизиран метод. На всичкото отгоре има и неправилно отчитане на взривните материали. Нарушители, според доклада на г-жа Матеева, са „Рудметал” АД, „Горубсо Златоград”АД и „Горубсо Мадан” АД. В рудниците за добив на метални руди „Горубсо Златоград” АД, „Лъки Инвест” АД, „Горубсо Мадан” АД и „Рудметал” АД, работодателите се възползват от разпоредбата на чл. 72 от Правилника по безопасността на труда при взривните работи, като се допуска съхраняване на взривни материали за денонощната потребност на рудник и не се осъществява контрол за разхода на взривни материали по работните места за всяка смяна, пише в доклада на Матеева. Проверките показват, че допускането на работниците до забоя след извършването на взривните работи не се документира писмено от началник-смените в „Гипс” АД и „Пирин Ораново” ЕООД.

В „Пирин Ораново” ЕООД е установено, че в паспорта за пробивно-взривните работи, по който се извършват взривните работи за добив на въглища при един от етапите при погасяването на лентите от една от галериите, не са определени вида и количеството на взривното вещество и броя, диаметъра и наклона на взривните дупки.

По отношение спазването на утвърдените паспорти е констатираното нарушение в рудник „Димов дол” при „Рудметал” АД, където при взривните работи се използват взривни вещества, различни от тези определени в паспорта.

И още заключения

Развитието на минните работи става в дълбочина при влошени фактори на работната среда, увеличаване на скалния натиск, затруднена вентилация, увеличаване на транспортните разстояния. Използваните технологии за добив са с висока степен на производствен риск, с много голям дял на ръчния труд. Производственият риск е висок при подземния добив на всички природни ресурси, но особено висок е във въглищните рудници и най-вече в категоризираните като опасни по метан и по внезапни изхвърляния на въглища и газ, по взривяемост на въглищния прах и тези, разработващи въглищни пластове, склонни към самозапалване.

Изводът от трагедията в Горни Лом - никой не уважава закона

Аз от записите с безпилотния самолет виждам от два до четири кратера, не знам полковник Петров за какви пет точки на взрив говори. Това...

Резултатите от проверките показват, че съществен проблем остава дейността по осигуряване на минно-спасителна дейност в подземните рудници. Разчита се основно на създадени доброволни минно-спасителни групи, но тези формирования в никакъв случай няма да могат да заменят напълно професионалните спасители от Минно-спасителна служба /МСС/.

Безопасност на труда

На практика такава в проверените 17 рудници както за добив на въглища, така и за добив на метални руди плюс добив на неметални материали и суровини, няма. Констатирани са 232 нарушения на нормативните изисквания за безопасност и здраве при работа, за отстраняването на които са дадени 228 задължителни за изпълнение предписания с кратък срок. 66% от нарушенията са свързани с безопасността на работното оборудване и технологичните процеси. Административни актове са връчени на 11 работодатели, на 8 длъжностни лица и на 7 работници.

Съвременно работно оборудване с малък дял на ръчен труд има само в “Челопеч Майнинг” ЕАД с.Челопеч, „Евроманган” АД, село Църква и донякъде рудник „Бабино” при „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, Перник.

В рудниците на „Горубсо Мадан” АД, “Лъки Инвест Говедарника” ЕООД и „Лъки Инвест Джурково” ЕООД е установено, че работодателите не предприемат мерки за ограничаване на достъпа до непроветрени, стари минни изработки и  ликвидирани такива.

Военните засега лаконични: Не знаем още кой конкретно е виновен за "Миджур"

Към този момент нямаме достатъчно доказателство, за да твърдим какво точно се е случило и кой е виновен за взрива в завод „Миджур...

Не е спазено изискването за изграждане на заземяване и електрообезопасяване на някои от използваните в рудниците електрически съоръжения в „Мина Балкан 2000” ЕАД, „Въгледобив Бобов дол” ЕООД, “Лъки Инвест Джурково” ЕООД, „Горубсо Златоград” АД, „Скални материали” АД и „Горубсо Мадан” АД. В „Пирин Ораново” ЕООД са отстранени от работа четирима електро-механошлосери, тъй като не притежават изискващата се квалификационна група по електробезопасност и не са преминали курс по устройството и ремонта на руднични взривозащитени електросъоръжения.

Проверени са следните мини и предприятия:

Въглищни предприятия: „Въгледобив Бобовдол” ЕООД, с два подземни рудника; „Пирин Ораново” ЕООД, с един подземен рудник и „Фундаментал” ООД – с един подземен рудник; Мина „Черно Море -Бургас” ЕАД – с един подземен рудник; ”Балкан-2000” АД – с един подземен рудник;

Предприятия за добив на метални руди: „Рудметал” АД – с един подземен рудник, „Горубсо Златоград” АД – с един подземен рудник с три участъка с големина на рудници, „Горубсо Мадан” АД с два подземни рудника, „Лъки Инвест Говедарника” ЕООД, „Лъки Инвест Джурково” ЕООД – с по един подземен рудник и „Върба – Батанци” АД в процес на подготовка за добив;  ”Горубсо Кърджали” АД – с един подземен рудник;  ”Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕООД – с един подземен рудник;

Предприятия за неметални материали и суровини: ”Н и Н Флуорит” ЕООД – с един подземен рудник;  „Гипс” АД – с един подземен рудник; „Скални материали”АД с два рудника - „Вапцаров” за подземен добив на креда и „Изгорелица” за подземен добив на скални плочи;

На два пъти съдът е връщал отнетия лиценз на собственика на "Миджур"

Хората в „Миджур” не са имали никакви шансове – ако заводът не е бил направен както трябва, взривната вълна е щяла да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика