Кой колко измъкна от КТБ - ще разберем ли някога?

8482
Кой колко измъкна от КТБ - ще разберем ли някога?
Снимка: БГНЕС

Вече са ясни имената на по-известните политически и обществени фигури, които са използвали цесията като оръжие да спасят милиони от потъналата Корпоративна търговска банка. Не по-малко интересно е обаче и кои големи компании са използвали същото оръжие, за да ограничават щетите от фалита на КТБ – защото зад компаниите стоят и имена на конкретни хора.

На първо място, разбира се, на очи се набиват фирмите, свързвани с банкера Цветан Василев. Челно място в списъка заема "Бромак", чрез която банкерът управляваше КТБ. "Бромак" е спасила над 40 млн. евро с пет отделни цесии. Отделно са и общо 49 прихаващния на военния завод "Дунарит", който беше челен актив в т.нар. "сделка за едно евро". Най-голямото прихващане на "Дунарит" е за 23 млн. евро!

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор II част)

През изминалата 2015 година имаше развитие по сагата "КТБ", която се оформи като черно петно на прокламирания като стабилен банков сект...

И ако тази картина е красноречива, още по-красноречива е ситуацията около дружествата, свързвани с Гриша Ганчев. Само "Елит Петрол" има над 50 прихващания на цесии, но най-голямото в левове е за 6,76 млн. лева. А "Литекс Моторс" е с над 20 прихващания, но има по-едри суми – например прихващане за над 20 млн. лева.

В списъка е и "Техномаркет", към когото апетит прояви Делян Пеевски. Компанията има четири прихващания, всичките в евро, най-голямото от които е за 5 млн. евро.

Личат, естествено, имена и на редица държавни компании – като започнем от БДЖ "Товарни превози" с две цесии за 2,5 млн. лева и над 600 хил. евро, минем през "Булгаргаз" от над 12 млн. лева, БТК с 10 цесии, от които само две са под милион лева – всички останали са над тази психологическа граница, като най-голямата е почти 40 млн. лева, та се стигне до БЕХ с цесия за над 21 млн. лева и още една за над 4 млн. евро. ТЕЦ "Марица Изток 2" пък има две прихващания, едно от които е за над 21 млн. лева.

Освен бизнес компании, сред имената на юридически лица с цесии изпъква и това на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Тя е направила шест цесии, всичките за милиони левове – най-голямата е за 34,4 млн. лева, а най-малката – за малко над 7 млн. лева. За сравнение Централна кооперативна банка (ЦКБ) има само три цесии, всичките в евро – 9,5 млн., 5,5 млн. и 500 хил. евро.

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор I част)

2015 година е годината, в която сагата с изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) продължи. Банката, четвърта п...

Сред имената на „богопомазаните“ компании личи и това на 3БЕЙ.БГ.АД. Това е собственикът на информационните сайтове econ.bg, inews.bg, sporta.bg, div.bg и sportuvai.bg. Компанията е направила цесия от почти половин милион евро. А човек с имената Никола Христов Николов, който отговарят дословно на имената на бившия изпълнителен директор на 3БЕЙ.БГ.АД, има прихващане от 27 001 лева.

В разгара на скандала лично Бойко Борисов ги обяви за "далавера". Основният момент при цесиите беше кога точно съдът ще обяви датата на несъстоятелност на КТБ, защото след нея цесиите подлежат на осчетоводяване и могат да бъдат отменени. Датата съгласно решение на Софийския апелативен съд (САС) е 20 юни, 2014 година. Всички цесии, които присъстват в списъка на синдиците, са оповестени след тази дата.

Кои още са интересните компании от новия списък за КТБ - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика