Кога ще се възползваме от грузинския газ, който променя "правилата на играта"?

5040
Кога ще се възползваме от грузинския газ, който променя "правилата на играта"?

Какви са възможностите за реализиране на доставки на газ от Грузия към България с цел както транзитиране, така и диверсификация и енергийна независимост? Това запитване е направил депутатът от Реформаторския блок (РБ) Петър Славов към министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с новооткритите значителни залежи на природен газ в Грузия.

Славов пита още какви са очакванията и в какви срокове може да се предполага започване на реален добив от новооткритите залежи в страната.

ЕП против намесата на Русия в работите на Грузия, Молдова и Украйна

Русия трябва да прекрати своето пряко и косвено участие в конфликти в Грузия, Молдова и Украйна, както и да спре вмешателството си в те...

В началото на тази година беше обявено откриването на големи залежи на природен газ в Грузия. Точната квалификация, употребена от компанията, извършваща проучванията, бяха „гигантски”, т.е. далеч надхвърлящи първоначалните прогнози за около 3,8 трилиона кубически метра.

Подобни количества, далеч надхвърлящи потребностите на самата Грузия, биха могли успешно да задоволяват нуждите и на страни от съседния регион, от които към момента повечето имат снабдяване само от един източник - Азербайджан, Армения, Турция, Македония, България и др., смята Петър Славов в обосновката си към въпроса.

Американската компания Frontera Resources обяви през януари за огромен "газов и петролен потенциал" в областта Южен Кахети в Грузия. Смята се, че регионът съдържа около 5,31 трилиона кубически метра газ, пише Energy Voice.

Очаква се основните купувачи на грузинския газ да са Турция и страните от Източна Европа. Според грузинските медии страната отваря нова историческа глава в стремежа си към енергийна независимост от Русия. По думите на шефа на Frontera Стив Никандрос откритите количества природен газ ще бъдат продавани на пазара в продължение на 10 години и ще променят "правилата на играта". Frontera Resources започва проучванията си в Грузия през 2014 г.

Петкова: Заобикалянето на Украйна не е целта на газовия хъб

Проектът за газоразпределителния център „Балкан” не цели заобикалянето на Украйна. Това каза министърът на енергетиката Тем...

Припомняме, че по време на официална визита в Иран на среща между българския външен министър Даниел Митов и иранския министър Мохаммад Джавад Зариф беше обсъдено разработването на нов мултимодален транспортен коридор България - Черно море - Грузия - Азербайджан/Армения - Иран, както и идеята страната ни да стане "врата" за иранския газ в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com