Казанджиев: В енергетиката България пренебрегва националния си интерес

4624
Казанджиев: В енергетиката България пренебрегва националния си интерес

България систематично отказва да създаде една интегрирана стратегия по завършване на енергийната си свързаност със съседните ѝ страни. Всичко се прави на парче. Това заяви пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум.

"България е поставена пред перспективата да плаща един капацитет, който може и да не го използва в пълния обем, който ще бъде създаден с междусистемната връзка", смята експертът.

Румен Овчаров: ДПС почва открито да действа като турско оръжие

Вероятност да пострадаме от спирането на газовите доставки към Украйна има, но има и възможности. Има една приказка на Конфуций –...

Според Казанджиев е малко вероятно газовата криза от 2009 година да се повтори по същия начин в настоящия момент, пише Expert.bg. "След спирането на синьото гориво преди 6 години имаше преговори между ЕС, Русия и Украйна и Киев пое сериозни ангажименти към Европа в това число и България за гарантиране на транзита на руски природен газ. Може да има кратки смущения, като временно намаляване на налягането, но трайно прекратяване на газа е малко вероятно", заяви той, след като стана ясно, че Русия спира газа към Украйна.

"Въпреки газовата кризата от 2009 година и обявените цели в енергийни стратегии до настоящия момент няма нищо изградено или това, което се изгражда, България има много малко полза. В случая става дума за пренебрегване на националните интереси в името на геополитически интереси. Ние сме поставени в една ситуация с вероятност за влошаване на доставките на газ", смята енергийният специалист.

Според него създалото се напрежението между Русия и Турция след свалянето на руския боен самолет от страна на Анкара няма да повлияе на енергийните проекти между двете страни. "Русия би ограничила вноса на турска продукция и по този начин ще създаде проблеми в турската икономика, защото един от големите потребители на нейната продукция е Москва. Малко вероятно е да има тежки и дългосрочни последствия в енергийната сфера", каза още той.

Не е на лице никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките. Това заяви снощи на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Във връзка информацията, че Русия преустанови доставките за природен газ за Украйна... Към настоящия момент не са на лице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитна газопреносна мрежа. Налягането на газ е съобразно договореното", каза Петкова.

Борисов се размина с министерството на Петкова за газовите доставки от Русия

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. В София е свикано съвещание по темата. То...

Коментирайки ограничаването на газовите доставки към Украйна, пред дни експертът Иван Хиновски от Българския енергиен форум заяви, че в Украйна има два различни газопровода. "Единият е транзитният към Европа и към нас, а другият е за консумацията в самата Украйна. В случая "Газпром" не възнамерява да ограничава транзита, особено в наша посока", коментира Хиновски. "Това са едни устойчиви парични потоци за "Газпром", който не може да се каже, че в момента е в блестящо икономическо състояние", каза той.

За да стане транзитната газова връзка до Гърция реверсивна, са необходими сериозни реконструкции. Виртуалният внос обаче е напълно възможна опция. "Това зависи до голяма степен от политическите отношения между България и Русия. Русия е чувствителна към всякакви медийни кампании против нея и аз смятам, че ще бъде много трудно да се издейства. Особено след тези разправии по "Южен поток" и нашите заплахи", смята Хиновски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com