Калфин попари леко ентусиазма на Борисов за великденските пенсионни добавки

4328
Калфин попари леко ентусиазма на Борисов за великденските пенсионни добавки
Снимка: БГНЕС

Трайното решение е да се увеличат всички пенсии, не два пъти в годината да се дават добавки. Премиерът има много повече информация и повече може да влияе върху решенията на правителството. Аз лично не бих заявил 50 млн. лева за великденски добавки, преди финансовият ни министър да каже. Така социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин коментира вчерашните изказвания на Бойко Борисов, че ще има 50 млн. лева за пенсионни добавки за Великден.

Парите не са отделени, имаме съгласие в правителството, че парите за добавки за пенсиите са приоритетни. Има преизпълнение от Агенция „Митници”, възстановяват се евросредства. Впечатляващо е преизпълнението на бюджета за януари – 550 млн. лева близо, но това все пак зависи и от периода - евросредства не се възстановяват всеки месец, само в началото на година, подчерта Калфин.

Синдикати и експерти: Добрата новина е, че мизерията не се увеличава

Добрата новина е, че няма увеличение на мизерията в България. Затова и работещите усещат малко по-добре реалността, но средно човек жив...

Не мисля, че правителството ще падне. Така вицепремиерът Ивайло Калфин коментира пред Нова телевизия съвпадението, че на 28 януари на Тодор Танев му беше поискана оставката като образователен министър, а на същата дата през 2013 година Сергей Игнатов подаде оставка като министър на образованието и в края на февруари първият кабинет на Бойко Борисов падна.

Според Калфин не е хубаво, че толкова често се сменят министрите на образованието. Скандалът с „турското робство” се появи на обществено обсъждане – нормално е да има идеи в такъв етап, след това да има допитване, да се види какво да се отсее, отбеляза вицепремиерът. Той добави, подобно на Трайчо Трайков, че „негов приятел” бил обиден, че предците му се определят като роби.

На въпрос дали България ще номинира Ирина Бокова или Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, Калфин отвърна, че в България днес идвал млад черногорски дипломат, който искал да се кандидатира и си води кампания, както и мнозина други в Централна и Източна Европа. Аз не мога да разбера мотивите на външния министър и премиера да не се даде ход на кандидатурата на Бокова. Нямам обяснение, каза Калфин. Доколкото знам през март почват различни изслушвания, а ние вече изпуснахме всякакви срокове. Публикациите, че две кандидатки се борят за официална кандидатура ни сваля шансовете, смята вицепремиерът.

Социалните въпроси

България през 2015 година: Повторно стартиране на пенсионната реформа

2015 година беше годината, в която коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) инициира така наречената пенсионна реф...

По винаги актуалния въпрос с ТЕЛК-овете Калфин каза, че там проблемите са отдавна – например, че цяло село е глухо или е изгубило зрението си, уточни водещата на стурешния блок на Нова телевизия Анна Цолова. Най-важен е терминът „оставаща функционалност” – колко може да работи даден човек, не колко не може. Това е методика, отдавна приета от СЗО, уточни социалният министър. Калфин заяви, че здравният министър Петър Москов е обещал бъдещите здравни комисии, които ще заменят ТЕЛК-овете, да работят бързо. Важното е, че социална комисия ще контролира решението на здравната и ще се казва кои хора могат да извършват някакъв вид труд. Човек се социализира по-лесно, когато е полезен, не когато си вземе ТЕЛК-овото решение и си стои вкъщи, убеден е Калфин.

По думите на вицепремиера в България са регистрирани 3000 майки под 16 години, които търсят детски помощи. За всички тях средствата са в натура – бабите и дядовците не получават пари кеш. Ако майката си завърши средното образование, ще вземе помощ и в пари, каза Калфин. Той призна, че трудно социалните работници могат да хванат измами като купуване на диплома или фиктивно записване да се учи, защото установяването на тези нарушения зависи от други институции – например МОН.

Относно програмата „Личен асистент” вицепремиерът уточни, че през тази година са подадени 50 000 молби за работа като личен асистент. Удовлетворени са около 30% от молбите, затова се мисли и за други европрограми, отпуснати са още 150 млн. лева на общините, посочи Калфин.

Според Калфин вече няма как една майка да се запише като студент и да вземе 3000 лева. Сега се иска майката да се запише минимум за следващия семестър, а отделно сега има ограничение и се дават осигуровки за такива майки, които не мамят, излезе от изявлението на вицепремиера.

Танев остава във властта като съветник на премиера

С министър Танев се договорихме да продължи да работи като мой съветник в кабинета. Това каза пред журналисти в Бургас министър-председ...

За финал Калфин изрази песимизъм, че ще има единна лява кандидатура за президент, след като лидерът на БСП не иска да си говори с лидера на АБВ. Аз няма да се кандидатирам, а за евентуалната кандидатура на Георги Първанов - питайте него, завърши Ивайло Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика