Кабинетът прие актуализацията на бюджета

26006
Кабинетът прие актуализацията на бюджета
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Законът за изменение и допълнение на Закона за ДДС с включени в него изменения и в останалите материални и процесуални данъчни закони, както и Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на 2014 г.* бяха одобрени и ще бъдат предложени на НС за приемане. Информацията съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след първото заседание на Министерския съвет.

По отношение на данъчните закони има две основи групи промени. Едната е свързана с необходимостта от въвеждане в националното данъчно законодателство на част от достиженията на европейското такова, информира БГНЕС.

Готвят само козметични промени по актуализацията на бюджета?

Редовният кабинет ще изтегли внесеният от служебното правителство проект за актуализация на бюджета*, ще нанесе дребни корекции и ще го...

За закона за ДДС се предвижда изменение, което да регламентира режим по отношение на мястото на доставката на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Простото обяснение, според Горанов е, когато доставчик на далекосъобщителни услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик, е позициониран на територията на държава-членка, но извършва доставки за териториите на други държави-членки, ДДС-то, което той събира да бъде декларирано и представено в администрацията на държавата-членка, в която той е ситуиран като седалище.

Впоследствие държавата-членка и приходната й администрация има ангажимент да разпредели в полза на други държави-членки пропорционално на обема на доставките, извършени в общността събраните от него ДДС.

По отношение на акцизите и данъчните складове промените са свързани основно с включване на графика в закона за достигане на минималните акцизни ставки за тютюна. От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса.

"Предлагаме в България това да стане на 3 стъпки. От 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г.", обясни финансовият министър. Той добави, че това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването й. Преди овладяването на контрабандата, Горанов, не смята, че е удачно да се направи тази промяна.

Кабинетът актуализира бюджета Министерството на здравеопазването с 43,6 млн. лв., а на НЗОК - със 100 млн. лв. Информацията съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов, който напусна преди малко Министерския съвет, информира БТА.

Актуализацията на държавния бюджет стана фактор за влоговете в КТБ

Актуализацията на бюджета се превърна във фактор за възстановяването на гарантираните от закона влогове в Корпоративна търговска банка....

*Дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% от прогнозния БВП и осигуряване на допълнително дългово финансиране в размер на до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. Това предвижда проектозаконът, който бе публикуван на страницата на Министерството на финансите късно снощи.

125 милиона лева ще получи МВР, за да може да плаща заплатите на служителите. 144 млн. лева ще получи системата на здравеопазването, а социалното министерство ще вземе 50 млн. лева. Други 24,2 млн. лева се отпускат на МРРБ, като от тях 13 млн. лева за зимната поддръжка на пътищата. Още 16,4 млн. лева ще бъдат дадени на Министерството на земеделието и храните.

Вероятно няма да могат да бъдат събрани около 670 млн. лв., от акцизи около 318 млн. лева, а от корпоративните данъци - приблизително 79 млн. лева.

Правителството е решило да оттегли изготвения и внесен в Народното събрание от служебното правителство законопроект за актуализация на бюджета в израз на усилията за постигане на допълнителни консолидиращи мерки в разходите по държавния бюджет за 2014 година, се посочва в мотивите към новия законопроект за актуализация.

Проектът за актуализация на бюджета е внесен в НС

В деловодството на Народното събрание тази сутрин са внесени законопроектите за актуализация на държавния бюджет за настоящата година...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика