Йовчев: Банковата система е стабилна, никой не планира да праща квестори никъде

26771
Йовчев: Банковата система е стабилна, никой не планира да праща квестори никъде
Снимка: БГНЕС

Провел съм консултации и разговори както с представители на банката, така също и с представители на БНБ. Тази сутрин с министъра на финансите имахме среща, с главния прокурор, с председателя на ДАНС, включително и при президента имахме среща. В резултат на тези разговори се затвърждава моето убеждение, че банковата система е стабилна. Тя е по-стабилна от повечето в ЕС. Има достатъчно механизми и ресурси. Демонстрира се решителност да се действа в тази посока, не само да се гарантира финансовата стабилност, но и да се търси отговорност от тези, които си позволяват да действат по този начин. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на въпрос какво ще предприеме в следващите няколко часа, предвид отсъствието на министър-председателя във връзка със слуховете за фалиране на една от най-големите банки в страната, предаде „Фокус”.

Йовчев посочи, че се води проверка от прокуратурата и тече разследване.

Лазаров: Служители на МВР не са пращани в банки

Никой не е изпращал служители на МВР във финансови институции. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде БГНЕС. М...

На въпрос в крайна сметка дали хората могат да бъдат спокойни и да се оттърсят от паниката, която ги е наредила на опашките и дали, ако той е имал пари там, щял да ги остави спокойно, Йовчев показа документ, че е клиент на Първа инвестиционна банка. „Не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля. Абсолютно категорично го заявявам. Парите не са огромни средства, но са съизмерими с моята заплата”.

Дали има някой, който съзнателно е пуснал смс-и с текст за фалит на бакна, Йовчев отговори положително. „Съзнателно са пуснати тези смс-и. В момента се води разследване. Има много смс-и и много имейли”.

Дали не му е неудобно, че главният прокурор се е опитал да злепостави полицията по случая с т.нар. „килъри” на Пеевски, Йовчев коментира, че не се чувства неудобно.

Няма никакви идеи, никой не планира и не възнамерява нито в БНБ да вкара квестори, от която и да било банка, нито прокуратурата или ДАНС да правят разследване в която и да е банка. Това са зловредни слухове, които искам категорично да опровергая, допълни Йовчев.

МВР разследва опити за дестабилизация на банковата система

Определено имаме установени злонамерени и целенасочени опити да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в...

„Не бива в момента да се разпространяват. Не говорим още за досъдебно производство”, допълни Йовчев. „Проверка към момента е образувана и вървим нататък, но няма нито идея, нито в момента някой е мислил или планирал такива действия. Нито ще влизат квестори, в която и да е банка. Нито ще влиза прокуратура или ДАНС, в която и да било банка”, коментира Йовчев.

При положение, че това нещо е потвърдено от БНБ, какво ще се предприеме, Йовчев обясни, че не разбира защо нещата се тълкуват по този начин. „Банката е стабилна. Всички банки са стабилни към момента. Нямат ликвидни проблеми. Има достатъчно ресурси и инструменти на държавата да въздейства на всяка злонамерена атака. Да, има злонамерена атака”.

Йовчев посочи, че не е в състояние да формулира квалификацията, но престъплението е тежко.

Попитан какво означава злонамерена атака, той обясни: „Това означава, че тя е целенасочена, която цели да създаде паника в населението и да предизвика атака срещу банката, която да доведе до нейното дестабилизиране”. Дали според него причините са политически, Йовчев заяви, че не би се наел да ги коментира.

БНБ: Без основание и чрез слухове се атакуват банки

В последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика