Йордан Цонев отрича ДПС да е виновно за КТБ

12537
Йордан Цонев отрича ДПС да е виновно за КТБ
Снимка: БГНЕС

Ще говоря като член на Временната анкетна комисия за КТБ. И за да не заобикалям темата „Пеевски”, ДПС е заинтересовано да се стигне до цялата истина. Ще кажа, че г-н Пеевски си е върнал всички кредити до стотинка към КТБ, няма преференциални договори, не е бил акционер, не е участвал в управлението ѝ, започна ударно с коментара си депутатът от ДПС Йордан Цонев за Корпоративна търговска банка.

Цонев не се съгласи, че кабинетът Орешарски е паднал заради караницата между Пеевски и Цветан Василев. Правителството падна заради финансовата ситуация, посочи в сутрешния блок на Нова телевизия известният с прякора си Данчо Ментата народен представител. Ако някой се е карал с някого, питайте въпросните лица.

Прокуратурата подхваща и БНБ заради квесторите в КТБ

Прокуратурата ще разследва действията на БНБ, свързани с промяна на договорите за преференциална лихва в КТБ. Това съобщи в Брюксел гла...

Схемата "КТБ"

КТБ е създадена и е функционирала като финансова пирамида. Около това се обединиха членовете на Временната анкетна комисия за КТБ, заяви Цонев. Той се позова на изпратени от прокуратурата доклади. От 5,2 млрд. лева кредитен портфейл, 77% са дадени на свързани с Цветан Василев фирми. Кредитите са минавали през подставени фирми, за да може Василев да си купи определени активи, разкри Цонев. Народният представител обясни, че 117 дружества са получили кредити за 3,7 млрд. лева. 86% от тези кредити са необезпечени. Имало е и бизнес практики при които дружества вземат кредити, дават ги на други фирми на Цветан Василев и той си купува акции в КТБ, с което увеличава капитала ѝ. В центъра на тези схеми е ТЦ-ИМЕ, заяви Цонев. ТЦ-ИМЕ е взело 500 млн. лева кредити, а има оборот от 200 хил. лева.

На въпрос кога разбрахте за тези схеми, Цонев отговори, че когато КТБ влязла под специален надзор на БНБ. ДПС не е виновно за това и ще го докажем, категоричен беше за пореден път народният представител. Няма как някой да знае за тези схеми, ако не е в банката или не е одитор, посочи Цонев. Тук Виктор Николаев каза: "Изненадвам се, че вие се изненадвате от тези схеми".

И още – Булгартабак и преференциалните договори

По темата „Булгартабак” Цонев посочи, че предприятието не е длъжник на КТБ. Един лев кредит да имаше „Булгартабак”, пръв щях да искам да се разкрие всичко, закле се депутатът. Твърдението, че нещо е купено с пари на граждани, е вярно, ако съответният кредит не е върнат, добави той. Цонев беше вкаран в темата заради изказване отпреди време на Румен Овчаров, че „Булгартабак” е купена с държавни протекции.

"Бромак" е сезирала редица европейски институции заради КТБ

Мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка "Бромак" ЕООД е сезирал редица европейски институции заради случващото се с банка...

Кой е прикривал тези престъпления на Цветан Василев? Искаме Временната комисия за КТБ и прокуратурата да го разкрием, заяви Цонев. И напомни, че вчера (12 май) ДПС е предложило законодателна инициатива да се свали банковата тайна за всички депозанти в КТБ с преференциални договори. Не се дават преференции на случайни хора, добави депутатът. Ние сме в един отбор, обърна се Цонев и към водещите на сутрешния блок Виктор Николаев и Анна Цолова. Не сме в един отбор – ние сме интервюиращи, отвърна Цолова. Последва спор за „митологията” за отношенията между Пеевски и Василев, при което водещите вече се ядосаха и заявиха, че са имали очи. Не знаем в момента отговорът кой е толерирал КТБ в нейните фараонски практики, но искаме да го научим. Мога и аз да отговарям агресивно, заяви Цонев.

Йордан Цонев посочи, че „нямало какво да се говори за кредитните карти на Ахмед Доган и Емел Етем”. Той отрече техните кредитни карти да са били с преференциални лимити, но не каза нищо за лихвите. Депутатът посочи и, че може да говори за преференциалния договор на Иван Костов, за отношенията на дъщеря му Мина с КТБ. На въпрос дали има информация и за други политици, Цонев отвърна, че няма, защото банковата тайна пази договорите.

Народният представител извади писмо, подписано от Иван Искров и шефа на ФГБВ Радолав Миленков, от което става ясно, че предоговарянето на преференциални клиентски контракти с КТБ е незаконно - по мнението на Искров и Миленков. Между 30 септември и 6 ноември са направни цесии за над 1 млрд. лева, заяви Цонев. А преди 30 септември няма нито една цесия. Но решението на съда е, че КТБ е във фалит от 6 октомври. И цесиите преди датата на фалита са валидни. Затова прокуратурата трябва да изясни дали цесиите са направени поради незнание, поради небрежност или нещо друго, каза Цонев.

По темата "Христо Бисеров" Йордан Цонев заяви, че не му бил финансов косилиер и не коментира повече. Той добави, че "двамата подуправители" на "Банков надзор" не са си свършили работата, но за Искров ситуацията е по-сложна от гледна точка на закон и правомощия.

За финал Цонев попита защо бива слушан Цветан Василев, а не проф. Стив Ханке за КТБ и как това не е банка. Голямата емоция е дали сега открихте топлата вода за КТБ, завърши Виктор Николаев.

БНБ е давала указания към квесторите на КТБ

От БНБ е имало серия от указания към квесторите, а мисля, че имаше обратно твърдение от самото управление на БНБ. Оказа се, че има и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика