Изнасяме все повече вино за Китай, Великобритания и Германия

3148
Изнасяме все повече вино за Китай, Великобритания и Германия
Снимка: iStock/Guliver

България отчита ръст в износа на вино в страни като Китай, Великобритания и Германия. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на участието си в ритуално зарязване на лозята в една от винарните на пазарджишкото село Огняново, по повод празника на лозаря и винаря – Трифон Зарезан, предаде „ Фокус".

Танева пожела на всички производители на вино здраве и по-успешна година. „Пожелавам на всички винарски изби в страната успешна година. Независимо от трудностите, които съпътстват всяко земеделие, трудности, предопределени от най-голямата сила – природата", посочи министърът.

Народните обичаи на Трифон Зарезан

Днес, на 14 февруари, България почита Свети Трифон и чества Деня на лозаря. Празник имат лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарит...

По думите ѝ България изпраща още една поредна успешна година за сектор „Лозарство и винарство”. "Година, в която независимо и от икономическата ситуация, вследствие на политически решения от геополитически спорове, имаме изключително добро производство. Най-вече и с износ, който е по-голям от предходните години. 262 оператора в България произвеждат вина. Още няколко са в процес и тази година ще стартират. Искам да пожелая на всички да бъдат иновативни, да използват всички инструменти, с които могат да се представят на различни пазари", каза тя.

По думите ѝ България има ръст в износа в страни като Китай, Великобритания, Германия – страни, които имат високи изисквания, а и техните потребители също. "Всичко това говори, че България произвежда изключително качествени вина. Това, че увеличава износа си и то в такива пазари потвърждава професионализма на всички, които работят в сферата на лозарството и винарството”, коментира Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика