Избраха строителя на българския участък на „Южен поток”

36565
Избраха строителя на българския участък на „Южен поток”

"Стройтрансгаз консорциум" ще строи българския участък от газопровода „Южен поток”. В състава на победителя влизат руската компания ЗАО "Стройтрансгаз" и „Газпроект Юг“ АД от България.

Мажоритарен собственик в руската компания е STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%), припомня capital.bg. Наскоро той беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим.

Путин плаши да отреже "Южен поток" и да разгледа алтернативни маршрути

Русия може да разгледа алтернативни маршрути за доставка на природен газ до Европа, в случай че продължи съпротивата срещу реализацията...

Тимоченко е шести по богатство в Русия според класацията на списание Forbs. Считан е за близък на президента Владимир Путин.

Другият участник в обединението е консорциум "Газпроект юг". Той който е съставен от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98"), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

Във втория публичния търг, започнал през декември 2013 година, участваха 11 кандидата. Измежду участниците в конкурса имаше компании от Австрия, Белгия, България, Германия, Индия, Италия, Русия, Швейцария и Япония. Той беше организиран от „Южен поток България". Първият беше отменен в края на миналата година по решение на инвеститора с обяснението, че в последния момент се появили много кандидати.

Победителят ще се занимава с извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни дейности, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на спорния газопровод, припомня "Южен поток България".

МИЕ: Няма наказателна процедура срещу България

Няма стартирана наказателна процедура срещу България, нито са предприети стъпки за налагане на санкции. Това съобщиха от министерство...

Българската част на газопровода е първия наземен участък. От брега на Черно море до границата със Сърбия ще минава основното трасе на газопровода, а също така 59 км газопроводно отклонение до възела за разпределяне на газа в Провадия (осигуряващ газ за съществуващата българска система от газопроводи за потребителите на България, Турция, Гърция и Македония). Общата дължина на основното трасе на българския участък съставлява 541 км. Дължина на лупингите е 362 км. Предвижда се изграждане на приемния терминал и три компресорни станции в района на Варна, Лозен и Расово с обща мощност 300 МВт.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com