Искането на НЕК ще доведе до най-много 1,5% поскъпване на тока, казва експерт

30021
Искането на НЕК ще доведе до най-много 1,5% поскъпване на тока, казва експерт
Снимка: БГНЕС

Катастрофично поскъпване на тока след искането на НЕК за повишение от 143% на цената на услугата „обществена доставка на ток” няма да има. Това заяви в коментар за Actualno.com професор Атанас Тасев – бивш главен секретар на Комисията по енергетика през 2009 година, когато Русия спря газовите доставки през Украйна за известно време.

Услугата „обществена доставка”, за която НЕК иска поскъпване от 143%, обхваща разходите на Националната електрическа компания за т.нар разполагаемост, поясни проф. Тасев. От своя страна разполагаемостта представлява необходимата за функционирането на енергийните мощности в системата енергия – тази енергия реално осигурява работата на самата система. Искането на НЕК за поскъпване от 143% на „обществената доставка” звучи много страшно, но в крайна сметка то ще се отрази с максимум до 1,5% на крайните цени на електроенергията, счита проф. Тасев. НЕК трябва да събере около 50-55 млн. лева и те ще се вземат или от ЕРП-тата, ако имат някакви резерви, или ще отидат в цената за крайния потребител, добави той.

Куюмджиев не очаква поскъпване на тока сега, а след време

България е една от сравнително енергийно независимите държави в ЕС, ако говорим от гледна точка на съотношението природен газ – в...

Газовите доставки и газовата независимост на България

Няма какво да се лъжем – в Европа ние сме най-зависими от гледна точка на газови доставки. Коефициентът ни на зависимост е между 92 – 98% и зависи от обема на националния добив на газ. Тук влияние играе находището в Галата, което върви към изчерпване и вероятно скоро ще бъде превърнато в хранилище, обясни проф. Тасев.

Какво би се случило с България при тази картина, ако кризата в Украйна ескалира и Русия реши да използва газовите доставки като оръжие? На този въпрос енергийният експерт отговори, че системата ни ще издържи, макар и с известни икономии. Не вярвам руснаците да използват газа като оръжие, защото в случая са замесени интересите на повече Велики сили. Но ако предположим, че се стигне дотам, няма защо да се опасяваме – през 2009 година, когато имаше газова криза, системата издържа и ние сме подготвени за такъв вариант, каза проф. Тасев.

По думите му основните ни оръжия при спиране на газовите доставки от Русия са хранилището в Чирен и интерконекторната връзка с Гърция. От Чирен можем да теглим в началото дневно по 5-5,5 млн. кубични метра газ – там има 220 млн. кубични метра технологично годна за използване суровина, после дневното количество ще намалее. От Гърция с обръщане на потока ще си докарваме около 2-2,5 млн. кубични метра газ. Дневно, след зимата, България има нужда от около 5-7 млн. кубични метра газ за задоволяване на нуждите. Затова от гледна точка осигуряване на бита и топлофикациите няма да има проблем, каза експертът.

Eдна година от "февруарските протести"

Днес граждани се събраха да отбележат една година от "февруарските протести", предаде БГНЕС.  "В обществото има друга нагласа към...

Какво е положението за индустрията при евентуално спиране на газовите доставки от Русия и каква е ситуацията с газовата връзка с Румъния - научете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика