Има договорка за няколко часа режим на пропускане на гръцката граница

3870
Има договорка за няколко часа режим на пропускане на гръцката граница
Снимка: БГНЕС

Договорка относно наложената вчера (9 февруари) безсрочна блокада от българските шофьори на гръцката граница вече има. Тя беше постигната с транспортния министър Ивайло Московски. След като има принципно споразумение за вдигане на българската блокада от ГКПП "Кулата", от МТИТС потвърдиха ограниченията за пропускането.

"Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се договори с българските превозвачи да вдигнат блокадата на ГКПП „Кулата”. Границата ще бъде отворена до преминаването на всички превозни средства, като след това пропускането отново ще става по ежедневен график от 11:00 до 16:00 часа", се казва в писмото от пресцентъра на МТИТС.

Българските шофьори обявиха постоянна блокада на границата с Гърция

Блокадата на границата с Гърция от българска страна става постоянна, докато не бъде вдигната гръцката, решиха протестиращите около 1000...

Съгласно съобщението гръцките власти са дали обещание пред Московски, че българските водачи няма да бъдат спирани на гръцка територия и предвижването от ГКПП „Кулата” до фериботен комплекс „Игуменица” ще бъде свободно. Московски призова шофьорите да сигнализират незабавно ако имат проблеми при преминаването през Гърция. Министърът пое ангажимент да бъдат разгледани всички варианти за облекчаване на обработката на документите на границата, с цел по-бързото пропускане на камионите, казват от МТИТС.

Не е ясно обаче ще има ли отново блокада, тъй като засега твърдият ангажимент от гръцка страна беше да се пропуснат всички чакащи ТИР-ове. Сега колони от камиони на ГКПП "Кулата" няма. Оттук нататък ще има ежедневни прозорци за пропускане - от 11:00 до 16:00 часа, потвърди отново транспортният министър Ивайло Московски пред bTV. Той предупреди, че в петък, 12 февруари, ще има национална стачка и може да има проблеми на гръцка територия - по пристанищата например.

Засега на пункта при Илинден все още не се пропускат камиони, но всички други превозни средства са пуснати.

Относно евентуалните компенсации, Московски заяви, че досега практиката в Европа е да няма обезщетения - дори при случаи във Франция и Белгия. Стачката на гръцките фермери е незаконна и затова от гръцка страна казват, че не може да има съд. "Това е безобразие, имам си свое мнение, но няма сега да го изрека. Надявам се да има разум, защото при следващата ескалация и от наша страна нещата ще излязат извън контрол", предупреди Московски.

ГКПП "Илинден-Ексохи" ще е затворен до вечерта

Преустановено е движението на ГКПП „Илинден-Ексохи“ в 17.00 часа. Това обяви дежурният служител в ГД „Гранична полици...

Ескалация на напрежението

Пред Нова телевизия трима от пробилите вчера блокадата на гръцките фермери заявиха, че след тяхното действие се е стигнало до решение. Единият от шофьорит, който е водел камионите, разказа, че са го замеряли с камъни и е чул гърмежи.

Всъщност шофьорите са задържани на българска територия, защото част от тях са пили. Почерпихме се, след като минахме, казаха двама от водачите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика