Икономически експерти: Държавата фалира, ако няма правителство до февруари

32731
Икономически експерти: Държавата фалира, ако няма правителство до февруари
Снимка: БГНЕС

Ако няма правителство до февруари държавата може да фалира. Ще стане това, което стана в Аржентина. Това твърдят икономистът Кольо Парамов и финансовият журналист Петър Илиев. 

По-рано днес, както и преди няколко дни, президентът Росен Плевнелиев заяви в прав текст, че повече избори не трябва да има.

Какво трябва да е решението за КТБ?

Вчера стана ясно, че с проекта за актуализация на бюджета държавата дава картбланш за всички възможни сценарий за поставената под спец...

"Има задължителни плащания от 5 млрд. лв., които ако не бъдат изпълнени означава държавата да откаже редовно да си плаща. Тези 5 млрд. лв. ги няма в сегашния бюджет и за да дойдат трябва да има парламент и правителство, което да го предложи актуализацията", обясни Илиев.

"Трябва да добавим нужните 3,7 млрд. лв. за Корпоративна търговска банка (КТБ) и дадените 1,2 млрд. лв. за Първа инвестиционна банка (ПИБ), които няма да се върнат до края на годината. Ще се върнат 300 млн. лв. Останалите 900 млн. лв. ще дойдат следващата година", каза от своя страна Кольо Парамов.

И двамата са категорични, че няма проблем с прекомерното задлъжняване на страната ни.

"Рисковете пред икономиката са големи ако не се сформира стабилно правителство. Икономическата ситуация е патова. Не трябва да подценяваме или надценяваме ситуацията. Следим трезво и аналитично какво се случва. Политиците много добре чуват какво казваме, но въпросът е дали съвпада с техния интерес", каза още Кольо Парамов.

Валутният борд е недосегаем, сигурни са икономисти и финансисти

При всички положения нещата вървят на по-добре. Президентът вчера ясно каза, че банковата система е стабилна – нещо, в което не с...

Според Петър Илиев интересът на олигарсите трудно съвпада с интереса на обикновените хора. "Трудно е и да се балансират тези интереси. Те се балансират безболезнено в богати държави. Тук няма много пари. Балансът е почти невъзможен", смята Илиев.

По думите на Кольо Парамов е абсурдно държавата да стои без правителство до януари-февруари. "Бизнесът сега не може да получи евтин кредит, няма смелост да инвестира. Най-големият платец е държавата - дори в САЩ", добави Петър Илиев.

"Икономиката беше деструктирана от Пламен Орешарски, който е много добър финансист. Но повярва на една лъжа на ДПС", смяна Парамов.

Специалистите дадоха и рецепта, която да доведе до стабилизиране на икономиката.

Парамов: Реваншът на Първанов е много фрапиращ

"Реваншът при Първанов е много фрапиращ, защото той вече 15 месеца върви срещу правителството на Бойко Борисов". Това заяви за БГНЕС ик...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика