Икономическата свобода в България се влошава

4181
Икономическата свобода в България се влошава
Снимка: The Heritage Foundation

България слиза с пет места в класацията за икономическа свобода на The Heritage Foundation. Страната ни постига общ резултат от 65,9% и заема 60-то място от общо 178 държави, включени в Индекса на икономическата свобода за 2016 г. През 2015 г. България постига резултат от 66,8%.

В региона на Европа България заема 28-мо място, като след нас е Румъния (29), а преди нас Албания (27). Начело на класацията в първата тройка са Хонк Конг, Сингапур и Нова Зеландия, следвания от Швейцария и Австралия. В дъното на списъка са поставени най-репресираните страни от гледна точка на икономическа свобода – Северна Корея, Куба, Венецуела, Зимбабве и Туркменистан. В класацията не са включени Ирак, Либия, Судан, Лихтенщайн и Сирия.

Проблемите в съдебната система свиват икономическата свобода у нас

Спад на икономическата свобода в България отчита годишният доклад на канадския институт "Фрейзър". По този показател страната ни се нар...

Според анализа страната ни е умерено свободна и има значим успех е управлението на публичните финанси и регулаторната ефективност. Публичният и бюджетният дефицити остават сред най-ниските в региона, отбелязват анализаторите.

Корупцията и правото на собственост са поставени обаче като най-големи притеснения. Корупцията остава сериозен проблем в България, се казва в доклада. Европейският съюз се намеси няколко пъти през 2014 г. заради притеснения от „предразположена към измама“ енергийна сделка (бел. ред. - не съвсем е ясно дали става въпрос за търга за изграждане на "Южен поток" на българска територия, който беше направен по Коледа и Нова година или за договора с Westinghouse с АЕЦ "Козлодуй") и рухването на голяма банка (Корпоративна търговска банка). И двата случая са разглеждани като незаконен съюз между политическия и икономически елит, се отбелязва в анализа за икономическата свобода.

Корумпирана и непоследователна публична администрация, слаба съдебна система и организирана престъпност продължават да пречат на икономическото развитие на България. Имуществените права не са добре защитени, пише още в доклада.

Все пак е нужно да се отбележи, че по показателя Свобода от корупция държавата ни подобрява положението си с резултат, достигащ 43%. Коефициентът за защитата на правото на собственост остава без промяна в рамките на 30%.

България е на последно място по убийства с огнестрелно оръжие на Балканите

България води класацията с най-малък брой смъртни случаи при инциденти с огнестрелни оръжия - 0,64 смъртни случая на 100 000 души. Про...

За негативния общ резултат обаче допринасят другите показатели в индекса като държавни разходи (влошаване до 60,4%), свобода за бизнес (спад до 66,9%), свобода на труд (влошаване до 71,6%) и парична свобода (понижение до 82,6%).

В индекса за икономическа свобода се обръща внимание на облекчената данъчна система в България с 10-процентен данък върху доходите и 10-процентен корпоративен данък. Общото данъчно бреме възлиза на около 26,3% от брутния вътрешен доход. Държавните разходи са в размер на 36,3% от брутния вътрешен продукт, а дефицитите са се увеличили леко над 2% от БВП.

Да се стартира бизнес в момента отнема по-малко време и минималното капиталова изискване е вече отстранено. Регулациите на пазара на труда са сравнително гъвкави, но разходите за труд извън работната заплата могат да бъдат обременяващи, пише още в анализа за икономическата свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com