Идея: Летище София отива на концесия, за да се връщат дългове на БДЖ

6798
Идея: Летище София отива на концесия, за да се връщат дългове на БДЖ
Снимка: БГНЕС

Чрез концесия на Летище София ще се погасяват дълговете на БДЖ, стана ясно на заседание на транспортна комисия, предаде БГНЕС. Идеята е заложена е проекта за държавен бюджет 2016 г.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че се обмисля идеята Летище София да бъде отдадено на концесия за 35 години. „Това е единственият начин да покрием дълговете на железниците. Няма ресурс, от където да се осигурят средствата за дълговете на БДЖ, остава концесията на Летище София. Таксите от концесията на летището ще бъдат насочени към погасяване на дълговете на БДЖ под формата на държавна помощ”, обясни Московски.

Само за година БДЖ отказа над 1 млн. пътници

Само в последната година над 1 милион пътници са се отказали от услугите на БДЖ, като това е намаление в размер на 9%, пише в днешния с...

Изискванията за концесия на летището ще са за оператор на световно ниво. Няма от къде другаде да намеря ресурс от сектора за БДЖ. Няма да е честно бюджетът да изплаща дълговете на БДЖ, коментира транспортният министър.

От БСП обвиниха Московски, че за една година не се изпълнява действаща стратегия за БДЖ и секторът умира. Дълговете на железниците, които в момента са 600 млн. лв. са направени в мандатите на БСП, пък смята Московски.

МРРБ и АПИ са издали всички необходими заповеди за денонощен режим и мобилизация по пътищата при зимни условия. Издадена е заповед за готовност за зимния сезон от 1 ноември. Това заяви пред членовете на транспортна комисия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя бе поканена, за да разясни до колко министерството е в готовност за зимния сезон с оглед на пътищата в страната. Павлова съобщи, че готовността за зимния сезон по райони е добра. Има запаси и от миналата година на сол и пясък, които ще бъдат използвани и през тази година. Над 67% е наличната сол, а 58% е наличният пясък. По първокласните пътища и магистралите е забранено използването на пясък и се използват само химически материали, които са налични над 60%.

Докато времето е слънчево нещата са добре, констатира Лиляна Павлова. Тя съобщи, че МРРБ има договори с БАН, от където получава актуална прогноза за времето.

Летище София ще бъде отдадено на концесия, потвърди Горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди, че правителството смята да отдаде на концесия Летище София при първоначален прихо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика