Хърсев призна: Държавата помага на единствения производител на гориво

6625
Хърсев призна: Държавата помага на единствения производител на гориво

Производителят продава на цената, на която може. Начините за противодействие са два – или пазарът се свива и производителят снижава цената, или има внос от друг производител. Така финансистът Емил Хърсев коментира информацията на bTV, че в Белгия и Австрия дизелът на производствена цена е 40 и 39 евроцента, а в България – 64 евроцента. По-евтин е и дизелът в Румъния, показа статистиката.

На въпрос защо в България няма по-евтин внос, Хърсев отговори, че още докато се почнело да се търси внос, щяло да се намери по-евтино гориво и вносителят да загуби. Може, държи ги – така финансистът накратко резюмира положението с цените на пазара на горивата у нас. Според Хърсев само държавата чрез резервите си била могла да се намеси и да промени картината на пазара.

Бензинът и дизелът могат да поскъпнат през лятото

Поскъпване на бензина и дизела може да се очаква през летните месеци. Това коментира пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна ...

Хърсев се съгласи, че процедурите за внос на гориво у нас са много сложни и това помага на единствения производител на гориво в България – „Лукойл Нефтохим”. Дали това е случайно или не, финансистът не се нае категорично да коментира. Но подчерта, че едва ли има държава в света, която би искала изкуствено да държи високи цените на горивата си. Много трудно при добре организирано производство и разпространение може да се намеси друг производител, категоричен беше Хърсев.

Финансистът даде прогноза, че цените на горивата ще тръгнат надолу през есента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика