Хърсев: ЕПИК вярва, че КТБ може да бъде оздравена

35994
Хърсев: ЕПИК вярва, че КТБ може да бъде оздравена
Снимка: БГНЕС

Австрийският фонд "ЕПИК" вярва, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е достатъчно здрава, за да бъде оздравена. Това съобщи финансистът Емил Хърсев, който присъства на среща между инвеститорите и вложителите в поставената под специален надзор финансова институция.

За момента инвеститорите не са представили конкретен план за преструктуриране при конкретна сума, която може да бъде налята в банката. Преди да бъдат извадени окончателните разчети за състоянието на банката, няма как такъв да бъде изготвен, информира БНР.

КТ "Подкрепа": Какъв е надзорът на КТБ и колко струва той?

КТ "Подкрепа" и Националния синдикат на работещите в системата на финансите и застраховането (НСРСФЗ) настояват да се обяви по какви ...

От своя страна вложителите изразиха притеснение, че БНБ не допуска инвеститорите до банката, за да могат да изготвят този план. Въпреки, че са водени разговори с финансовото министерство, все още ясен ангажимент от страна на държавата не е поет, според Божидар Томалевски от представителите на вложителите.

Той добави: "Преди приемането на бюджета, банката се отваря, защото това е реалният ангажимент - ангажиментът на държавата ще бъде заложен в бюджета за следващата година".

Финансистът Емил Хърсев бе категоричен, че преструктурирането на КТБ все още е възможно, но колкото повече се бави процедурата, толкова по-трудно ще бъде осъществено.

Междувременно министърът на финансите Румен Порожанов категорично отхвърли предположеняита, че някой е изготвял законопроект за изплащане с облигации на гарантирани депозити от КТБ. Той добави, че подобно нещо във финансовото министерство не само, че не е помислено, но не е писано каквото и да е като някакъв вариант.

Вложители плашат с радикализация на протестите за КТБ

Лидерът на ПП "Другата България" и вложител в КТБ Божидар Томалевски* и вложителката Пепи Маринова, която вчера беше "взета за за залож...

Не смятам, че надзорът на КТБ ще се удължи с още един месец, тъй като оценката за финансовото състояние вече ще е излязла. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите, предаде "Фокус". Щом се вземе решение за бъдещето на КТБ, ще се пристъпи към изплащането на влоговете.

Това ще се случи "при всички положения в началото на ноември, след излизането на оценката на банката и решението за нейното бъдеще, ще се пристъпи към изплащане на гарантираната част от влоговете". Ако на 20-ти е ясно, че лицензът на КТБ се взема, то плащане трябва да има на 10 ноември.

В Гаранционния фонд има недостиг от 1,6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити. Вариантите за запълване на този недостиг са два - чрез тяхна облигационна емисия, която да осигури ликвидност на Фонда, гарантирано от държавата. Вторият вариант е този ресурс да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата.

И в двата случая правителството се нуждае от законодателна санкция, тъй като това не може да бъде направено по друг начин, коментира Порожанов, цитиран от БТА.

Границите на проблема "КТБ" липсват, когато става въпрос за милиони

Границите на случая „КТБ” непрекъснато се разширяват в публичното пространство. Поредният „анекс” е случаят в П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика