Хиновски: Поскъпването на тока от 1 юли е неизбежно

6232
Хиновски: Поскъпването на тока от 1 юли е неизбежно
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно. Това заяви пред "Фокус" председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Енергийният експерт допълни, че увеличението има основание, тъй като в енергетиката са се натрупали диспропорции при цените на различните продукти. "Топлоенергията е напречно субсидирана през цената на електроенергията, която тези топлофикации произвеждат и естествен процес е да постави на място всеки един от тези продукти - т. е топлоенергията да получи реалната си цена за производство, а електроенергията да възстанови нивата си", каза той.

Хиновски: Либерализацията на пазара ще доведе до поскъпване на тока

Енергийният експерт Иван Хиновски очаква поскъпване на тока заради предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар. "...

По думите му през последната тежка зима се е оказало, че електроразпределителните дружества нямат средства за възстановяване от аварии поради орязване на инвестиционни и ремонтни разходи. Според Хиновски е естествено да получат средства, за да реабилитират мрежата.

Иван Хиновски бе категоричен, че икономическата политика в енергетиката не трябва да се бърка със социалната помощ. Според него, за да се стабилизира секторът, са необходими непопулярни мерки, които обаче плашат политиците. Хиновски коментира още, че България не е готова за пълна либерализация на енергийния си пазар до края на годината, каквито са изискванията на ЕК.

Енергетиката загуби между 300 и 400 млн. от това, че на свободния пазар бяха изкарани около 400 компании, коментира в края на април Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматор, по време на форум в София. "На свободния пазар пазар бяхме стотина крайни клиенти. В един момент изкарахме средният бизнес, който излезе на пазара, а пазарът не беше готов за тях и не можеше да се отговори на техните нужди", обясни тогава Делисивков.

Също и според бившия министър на енергетиката Румен Овчаров енергийната борса няма да доведе до намаление цената на тока.

Приеха на второ четене промени в Закона за енергийната ефективност

Депутатите от Народното събрание (НС) гласуваха окончателните промени в Закона за енергийната ефективност, предвиждащ регламентирано ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика