Губим по 15 евроцента на всяко евро от оперативните програми за периода 2007 -2013

3975
Губим по 15 евроцента на всяко евро от оперативните програми за периода 2007 -2013
Снимка: iStock/Guliver

На около 15% изчислява БГНЕС загубите за България по оперативните програми за периода 2007 – 2013. Изчислението е направено на база справка от Единния информационен портал.

Изпълнението на програмен период 2007-2013 г. приключва окончателно в края на тази година, което прави на практика невъзможно за по-малко от два месеца да бъдат усвоени оставащите между 10 и 15% по повечето от европейски програми. Какъв е окончателният процент на усвоените средства и какъв размер България е загубила ще стане ясно в първите месеци на следващата година. Към загубите трябва да се включат и тези средства, които България не успя да усвои в предходните две години по правилото (n+2), както и заради наложените финансови корекции по отделни проекти, които също са за сметка на националния бюджет.

Според справката от държавния бюджет, по европроекти са платени 2,2 млрд. евро, които трябва да се възстановят от Европейската комисия. Обикновено това се случва най-късно до март на следващата година. Може обаче да не бъдат покрити всичките пари, защото тепърва Брюксел трябва да направи оценка дали всичко да бъде признато.

Припомняме, че в началото на 2013-та година зърнопроизводителите тръгнаха на протест заради неизплатени евросубсидии – за единица площ. Тогава вицепремиерът Симеон Дянков отказа да направи плащане на 842 млн. лева, защото то трябваше да дойде от фискалния резерв. Дянков заяви, че зърнопроизводителите могат да изчакат, докато ЕК възстанови парите. Това стана през март, 2013-та година, но тогава правителството на Бойко Борисов вече беше паднало, въпреки че той моментално удовлетвори исканията на зърнопроизводителите след мащабния им протест.

Фрапираща е разликата при Оперативна програма “Околна среда”, плащанията по която на два пъти бяха замразявани заради допуснати нарушения при обществени поръчки. Държавата е покрила, основно с бюджетни средства, 99,48% от програмата или 1,7 млрд. евро, докато ЕК е признала разходи само за 70,03% или 977 млн. евро, т.е. Брюксел има да ни връща над 700 млн. евро само по тази европейска програма. На противоположната страна е Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. При нея Европейската комисия е превела 95% от бюджета или 980 млн. евро.

Научете в Expert.bg какво е положението с останалите оперативни програми

Представяме фондът за управление на оперативните програми

Днес (22 октомври) в Министерския съвет вицепремиерът по европейките фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика