Горанов: Готови сме и на законодателни мерки за разсекретяването на доклада за КТБ

4061
Горанов: Готови сме и на законодателни мерки за разсекретяването на доклада за КТБ
Снимка: БГНЕС

Готови сме на всякакви мерки, за да се разсекрети информацията около фалита на КТБ. Това обяви в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Вчера той поиска разсекретяване на доклада за банката на Цветан Василев заради засиления обществен интерес и отправи запитване до Alixpartners, ангажирана от синдиците да проследи активите.

Той допълни, че би предложил и законодателни промени по темата. Горанов каза още, че става дума за частен договор на синдиците на КТБ и Alixpartners и въпреки че клаузата за конфиденциалност е стандартна, трябва да се положат усилия за публичност на информацията.

Горанов е поискал Alixpartners да оповести доклада за източените пари от КТБ

Министърът на финансите Владислав Горанов отправи искане до Alixpartners Services UK LLP ( "АликсПартнърс Сървисис ЮКей") за съгласие о...

"Знаете, че тази тема и натискът върху нея е много отдавна. Има едно неправилно разбиране, че този договор е между държавата или фонда с Alixpartners. Това е частен договор, сключен между синдиците на едно търговско дружество в несъстоятелност и една международна компания", заяви Горанов, цитиран от bTV.

"Продължавам да смятам, че има риск, ако дадат съгласие, информацията, която е вътре в доклада да увреди в последствие възможността на синдиците да си свършат своята работа, но не приемам позиция и упрек, че ние защитаваме някой или крием информация, или искаме да прикрием нещо, случило се в банката, така че настоявам и ще продължа да настоявам, и дори компанията Alixpartners да не даде положително становище, обмислям и други варианти, така че информацията в доклада да стигне до хората, за да изчезне всякакво съмнение, че правителството има какво да крие в този доклад.

Клаузата за конфиденциалност е стандартна за подобен тип разследване и на мен не ми е известно в света някой такъв договор да е излязъл пред медиите, но съм готов да понеса този риск, за да няма никакъв упрек към нас, че крием някого или нещо от случилото се”, заяви още министърът.

По думите му другите варианти са законодателни решения.

Горанов не очаква проблеми при стрес тестовете на банките

Проблеми за банките при стрес тестовете не са изключени, но ние следим финансовия сектор на дневна база и не смятаме, че има основание ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com