ГЕРБ се жалва в ЕК заради договорката с Westinghouse за "Козлодуй"

26054
ГЕРБ се жалва в ЕК заради договорката с Westinghouse за "Козлодуй"
Снимка: Агенция КРОСС

Изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" без конкурс и с договорка за държавни гаранции за американската Westinghouse противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв, заявяват от ПП ГЕРБ в своя позиция, предаде БГНЕС.

В документа се казва: "Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия. Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ "Белене". Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ "Белене". Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори".

Точно същите аргументи използва и лидерът на ДСБ Радан Кънев при критиките си към изказванията от последните дни на икономическия министър Драгомир Стойнев.

От ГЕРБ заявяват още, че с изказванията си от последните дни, министър Стойнев е нанесъл удар по държавната защита пред арбитража за Белене. "Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила", казват от партията.

В позицията си ГЕРБ припомня, че "през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за "Марица Изток" 1 и "Марица Изток" 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй". И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com