ГЕРБ надделя окончателно в ракиения спор в парламента

7740
ГЕРБ надделя окончателно в ракиения спор в парламента

Да се вдигне от 500 на 1000 литра вместимостта на казаните за собствено производство на домашна ракия предложиха от „Патриотичния фронт“. Предложението беше направено от Димитър Байрактаров, който изрично подчерта, че не се говори за един казан, а за общата вместимост на една „ракиджийница“. То беше част от дискусиите по второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и не беше прието.

Предложението беше направено, след като на ниво комисия беше подкрепена граница от 500 литра, пак предложена от „Патриотичния фронт“. Промяната беше в чл. 4, точка 8 от ЗАДС, но с гласовете на ГЕРБ и на Българския демократичен център т.е. бившата партия на Николай Бареков и сегашна на Христо Ковачки тя не мина. Имаше предложение и за граница от 700 литра, но то не беше прието.

Над 1000 литра незаконен спирт иззеха митничари в Провадия

1400 литра спирт без документи са открили при проверка в Провадия митнически мобилни групи и служители на Митница Варна по публикувана ...

Аргументът на Патриотите беше, че с това увеличение ще се поддържа българската национална традиция. Байрактаров и шефът на Бюджетната комисия Менда Стоянова се скараха кое е лобизъм в полза на нелегалното промишлено производство на алкохол – увеличението или намалението на литрите. Според Байрактаров увеличението ще ореже нелегалното промишлено производство, а според Стоянова – ще го стимулира. Нека използваме първака за медицински цели, вкара още един аргумент Байрактаров в подкрепа на „патриотичното предложение“. Който ще се занимава с бизнес, с казани с вместимост до 1000 литра и вари с чуждо грозде, не със собствено, за „бедните хора“, нека да си внася съответния акциз, включи се и Емил Димитров-Ревизоро. Той посочи, че говори за казани между 500 и 1000 литра, в които се вари ракия с грозде чуждо производство и етиловият алкохол се продава, а не се ползва за собствени нужди. Ревизоро поиска двойни глоби, ако не се внася акциз в такива случи.

Патриотите направиха и още едно предложение – да се вдигне границата за лично и семейно потребление на етилов алкохол (ракия). Границата сега е 30 литра, а НФСБ и ВМРО предложиха да стане 50 литра. Предложението беше оттеглено, защото 30 литра е границата по дерогация, договорена с Европейския съюз. Преди това Байрактаров направи сметка, че при 50 литра на домакинство, годишно от всяко домакинство в хазната ще влизат 110 лева, а не 66, както сега.

Според Красимир Янков от БСП обаче предложението на Патриотите цели да може Агенция „Митници“ да се прави на полицейско звено и да тормози всяко едно българско домакинство. Беше и правилно припомнено, че всъщност не става въпрос да си вариш 500 литра, а до 30 литра за собствена консумация, без акциз. При 500 литра плащаш половин акциз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com