FT: ЕЦБ дава кредитни линии на България и Румъния, за да няма паника с банките заради Гърция

8096
FT: ЕЦБ дава кредитни линии на България и Румъния, за да няма паника с банките заради Гърция
Снимка: Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) е отпуснала тайни кредитни линии за България и Румъния заради банковите активи, които държат гръцки банки в двете балкански държави, пише в своя статия авторитетният Financial Times (FT).

Според информацията това се е случило късно снощи, когато директорският борд на ЕЦБ реши да даде още 900 млн. евро на закъсалия гръцки сектор. Това е в плюс на общо 89-те млрд. евро, които бяха договорени между Атина и кредиторите.

Гръцки вестник: Големите гръцки банки ще гледат да продадат по-бързо активите си на Балканите

Най-големите гръцки банки обмислят да продадат активите си на Балканите още преди да им бъдат проведени стрес тестовете, които вероятно...

Твърди се, че ЕЦБ е приложил специални двустранни кредитни суапове*, за да е ясно, че банките и в България, и в Румъния, които са свързани с гръцки собственици, ще бъдат финансирани в случай на нужда. „Това се прави като предпазна мярка, тъй като в ЕЦБ се опасяват, че ако една банка извън Гърция рухне, ще повлече всички останали”, казва източник на FT. Съгласно информацията суаповете се отпускат, за да не направят националните банки на България (БНБ) и Румъния прибързани действия.

Междувременно в Reuters се появи информация, че Eurobank, която държи 35% от Пощенска банка в България, иска да изкупи всички клонове на Alpha Bank у нас. Става въпрос за около 80 клона. Директорските бордове на двете банки щели да се срещнат по-късно днес следобед, за да преговарят. Alpha Bank е единствената гръцка банка, която действа в България чрез клонова мрежа. Останалите три – Eurobank, Piraeus и National Bank of Greece, имат участие на българския банков пазар само като собственици или акционери в български юридически лица. Eurobank е миноритарен акционер в Пощенска банка, Piraeus е собственик на едноименната банка у нас, а National Bank of Greece е собственик на Обединена българска банка (ОББ).

От Румънската национална банка не коментират информацията на FT. БНБ пък е заявила пред FT, че в България има банки с гръцки акционери, но тези банки са независими юридически лица и разполагат с ликвидност и капиталови нива над средното у нас. От ЕЦБ също няма коментар.

* Суапът е вид дериват и представлява основната защита срещу кредитен риск – купувачът на суапа плаща на продавача, който трябва да го обезщети в случай на просрочие.

Лукарски не се опасява от кризата в Гърция, всичко било под контрол

Засега не сме на загуба заради гръцката криза, няма регистрирани никакви пасиви. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика