Финансови експерти: Трябва данъчна реформа, не вдигане на данъците

7484
Финансови експерти: Трябва данъчна реформа, не вдигане на данъците
Снимка: Thinkstock

Вместо да се призовават кметовете нещо да направят в своите градчета, не е ли по-добре да има цялостна реформа в данъчната ни система? Данъчната ни система, с този плосък данък от 10%, е сбъркана. Така финансовият експерт от КТ „Подкрепа” Мика Зайкова коментира вчерашното недоволство на премиера Бойко Борисов за местните данъци и такси.

Да караш кметовете да вдигат местните данъци и такси не е най-доброто решение, смята Зайкова. Големият проблем е, че едни ще платят повече, а други няма да платят, включи се и друг финансист – Емил Хърсев.

Депутатите отхвърлиха на второ четене данъците "уикенд" и "градина"

Поправката в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), станала популярна с названието данък "уикенд", не успя днес да мине на...

Според Емил Хърсев по принцип Бойко Борисов е прав за данъците, защото нормата на облагане в България е ниска. Освен това 1/3 от нормата отива в пенсионната и здравната система. Тези средства не би трябвало да отиват там, защото тези системи би трябвало да са балансирани, каза той, докато Зайкова директно каза, че подоходното облагане не е решение, защото доходите са ниски. Официалната статистика е за 30 млрд. лева, които минават „покрай” държавната хазна, а съм убедена, че са повече, каза още Зайкова.

Такса „смет” е превърната в данък, а не би трябвало да е. Как такса „смет” съставлява 2/3 от данъците, които плащаш за апартамента си, попита Зайкова. Хърсев я подкрепи с аргумент, че фирмите страдали още повече, защото плащали, а нямало нищо общо със сметта.

Андора например никога не е имала данъци и всичките ѝ приходи са от такси върху собственост. 80 000 андорци имат 10 000 000 туристи годишно, което не може да бъде стигнато от България, заяви Хърсев. Трябва стойността на услугата да се разпредели върху жителите на съответното населено място – на човек да се плаща. Тук не важи оправданието за адресните регистрации – има и временни регистрации, посочи Зайкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика