ФГВБ: Нели Кордовска е подписвала указания към квесторите

10370
ФГВБ: Нели Кордовска е подписвала указания към квесторите
Снимка: БГНЕС

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) потвърди, че Нели Кордовска в качеството й на заместник-председател на УС на ФГВБ, упълномощена да представлява Фонда от подалия на през ноември 2014 г. оставка председател Росен Николов, е подписала указания до квесторите на КТБ. Това стана ясно от съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете.

"Дадените от ФГВБ указания до квесторите на КТБ АД следва да се интерпретират не изолирано, а във връзка с поставените от тях конкретни въпроси. Управителният съвет на ФГВБ не дава указания изобщо, а само и по повод на поставени конкретни въпроси. В конкретния случай, който се интерпретира свободно и откъснато от фактическата обстановка, ФГВБ е потвърдил даван вече от него отговор на поставян от квесторите на КТБ АД въпрос", се казва в съобщението на ФГВБ.

Подуправител на БНБ си взел парите от КТБ, от над месец Actualno.com не получава отговори от БНБ

Подуправителят на дирекция „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е успяла да изтегли парите си от Корпоративна търговска ба...

"Изрично подчертаваме, че в случая поставеният от квесторите въпрос се отнася до договори за депозит, сключени при привилегировани лихвени условия, чието прекратяване е станало преди поставянето на КТБ АД под специален надзор от БНБ", казват още от Фонда. "Отговорът на Фонда по въпроса е изцяло съобразен с дефиницията на понятието „влог“ съгласно ЗГВБ и съответно тази сума е квалифицирана като „кредитно салдо в резултат на обичайна банкова сделка”", се казва в съобщението.

"Виждаме известно разминаване между указанията, които са давали от БНБ и Фонда за гарантиране на вземанията", каза вчера пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Нели Кордовска е подуправител на "Банков надзор" и преди два месеца се появи информация, че си е изтеглила 64 хил. евро лични средства от КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор. Actualno.com потърси позицията на Кордовска чрез пресцентъра на БНБ, но и досега отговор няма.

Припомняме, че прокуратурата разследва двамата квестори за предполагаемо преправяне на договори на депозанти в банката. Освен това в началото на тази седмица главният прокурор Сотир Цацароц обяви, че ще се разследват и действията на БНБ, свързани с промяна на договорите за преференциална лихва в КТБ. До края на днешния ден трябваше Прокуратурата да получи всички указания на БНБ към квесторите, стана ясно днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет от главния прокурор на България Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

Банките натискат Борисов да избере постоянен шеф на "Банков надзор"

Асоциацията на търговските банки в България поиска бързо решение относно поста подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор". Това стана ...

"Ако Фондът за гарантиране на влоговете е трансформирал депозити и е дал пари на клиенти на КТБ, длъжен е да си поиска парите", заяви днес пред БНР финансистът Емил Хърсев.

"Забранено е от закона трансформирането на преференциални депозити. Това е поемане на държавен дълг, което е невъзможно да се направи от друг, освен от законодателя. Законодателят вече е изключил тази възможност. И сега не е могло да стане и не е станало. Всички тези трансформации просто са недействителни. Ако Фондът е платил на клиенти на КТБ, на които не е трябвало да плаща, и сега това се установи, единственото, което е той трябва да направи, е да си поиска парите", заяви Хърсев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика